Evenimentul Zilei > Actualitate > Legea morților de COVID-19. Anunț important de la Patriarhia Română. „Schimbarea este imperios necesară!”
Legea morților de COVID-19. Anunț important de la Patriarhia Română. „Schimbarea este imperios necesară!”

Legea morților de COVID-19. Anunț important de la Patriarhia Română. „Schimbarea este imperios necesară!”

O schimbare în Legea morților de COVID-19 este imperios necesară, susține purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Vasile Bănescu a precizat că toate cultele reeligioase au cerut modificarea legii în așa fel încât înmormântarările celor decedați în pandemie să fie făcută cu demnitate. „Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă”, suține reprezentantul BOR.

Legea morților de COVID-19. Modificarea cadrului legal este imperios necesar pentru familiile îndurerate ale celor decedați de COVID-19, care nu-i pot înmormânta pe aceștia demn și conform tradiției religioase în care s-au născut, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Reacția publică a lui Vasile Bănescu survine la scurt timp după ce Antena 3 a dezvăluit un document care stă pe masa ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, de aproape o lună.

În acel document, cultele din România cer ca morţii de COVID-19 să fie înmormântaţi cu demnitate.

„Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea, o lege care prin urmările ei directe afectează și azi, la peste un an de zile de la promulgarea ei, familiile îndurerate ale celor decedați de Covid, care nu-i pot înmormânta pe aceștia demn și conform tradiției religioase în care s-au născut, a devenit imperios necesară”, a transmis Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a mai precizat :

„Cultele religioase din România au solicitat modificarea acestei legi excesive și au purtat recent un dialog fertil cu autoritățile competente în acest sens.

Practic, (aproape) toată lumea pare să fi înțeles necesitatea  modificării. Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă.

Umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt”.

Legea morților de COVID-19

Modificarea regulilor pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19 a fost propusă de Secretariatul de Stat pentru Culte, la cererea Bisericii.

Documentul a fost prezentat, în premieră, de jurnalistul Mihai Gâdea, în cadrul emisiunii „Sinteza zilei”, la postul de televiziune Antena 3.

„Am prezentat informația potrivit căreia toate cultele din România, sunt 18 culte, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Catolică, toate cultele protestante, neoprotestante, dar aici nu e vorba doar de creștini, dar absolut toate cultele din România au convenit împreună cu doctorul Raed Arafat, care a fost un foarte mare susținător al schimbării acestui document”, a spus Mihai Gâdea.

Realizatorul emisiunii a mai adăugat că „absolut toate cultele din România au avut două discuții cu doctorul Arafat, care a zis că da, protocolul de înmormântare trebuie schimbat, sunt de acord cu asta, și de trei săptămâni acest document este blocat de Vlad Voiculescu și mai ales de doamna Andreea Moldovan, secretar de stat”.

Cereri de bun simț, blocate la Ministerul Sănătății

„Care sunt lucrurile extraordinare din acest document? Doar niște lucruri de bun simț. Lucruri care fac ca aceste înmormântări să nu mai calce nici demnitatea umană, nici dreptul la credință. Nu vreau să intru în detalii dar oamenii ar trebui să știe că persoanele declarate moarte de COVID, deci în România peste 24.000 de oameni, au fost luați, dezbrăcați, băgați în saci și în felul acesta, înmormântați”, a declarat Mihai Gâdea în timp ce prezenta documentul blocat la Ministerul Sănătății.

Abia după ce Antena 3 a făcut public documentul care stă pe masa ministrului Vlad Voiculescu de aproape o lună, la Ministerul Sănătății a fost convocată o şedinţă de urgenţă pe această temă.

Documentul elaborat de Secretariatul de Stat pntru Culte este, încă, blocat pe circuitul de avizare de la Ministerul Sănătăţii.

Mai exact, propunerile nu au încă semnătura Institutului Naţional de Sănătate Publică, pentru a putea fi publicat în Monitorul Oficial.

Care sunt modificările propuse

În document, reeprezentanții Cultelor din România propun ca trupul neînsufleţit să fie îmbrăcat în hainele puse la dispoziţie de aparţinători.

Conform reguluilor de până acum, cei decedaţi de COVID-19 sunt înmormântaţi fără haine şi doar în saci de vinil.

De asemnea, înhumarea se va face în aceleaşi condiţii impuse persoanelor decedate din alte cauze: cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualului cultului de care aparţine. Iar ritualul religios va fi respectat cu stricteţe.

Mai mult, pe perioada internării în spital pacientul poate beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă iar echipamentul de protecţie al clericului va fi asigurat gratuit de unitatea sanitară.

Se prăbușește Biserica lui Covid Mărturisitorul

Pregătiţi-vă! Protocol sinistru pentru cei ucişi de Covid-19. E oficial şi în România!

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.