Evenimentul Zilei > Politica > Legea finanțării partidelor. Parlamentarii acceptă condițiile lui Iohannis
Legea finanțării partidelor. Parlamentarii acceptă condițiile lui Iohannis

Legea finanțării partidelor. Parlamentarii acceptă condițiile lui Iohannis

Comisia de Cod electoral se grăbește să modifi ce Legea finanțării partidelor politice, pentru a o retrimite președintelui spre promulgare

Comisia de Cod Electoral se întrunește astăzi pentru a dezbate cererea de reexaminare a Legii finanțării partidelor politice, solicitată vineri de președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului nu este de acord ca partidele să se poată împrumuta de la persoane fizice sau agenți economici, pentru a-și finanța campaniile electorale.

Chiar dacă unii membri aiComisiei- precum Marton Arpad (UDMR) sau Alin Tișe (PNL) -, au afirmat că nu au consultat cererea de reexaminare și că nu cunosc obiecțiile lui Iohannis, președintele acestui for, Mihai Voicu, a dat asigurări că, până pe 15 mai, legea va fi retrimisă la promulgare. „Vom admite cererea de reexaminare, sunt sigur că nici colegii de la PSD nu se vor opune. Sunt câteva puncte, 7-8, asupra cărora președintele Iohannis ne-a atras atenția”, a spus Voicu, pentru EVZ.

În același timp, el a afirmat că „cererea de reexaminare nu pune în discuție principiile fundamentale ale legii, ci este vorba de solicitări care implică creșterea transparenței și a controlului cu privire la fondurile publice”.

Sponsori descurajați

Șeful statului a cerut mai multă transparență în cadrul noului act normativ, ceea ce ar putea descuraja potențialii sponsori.

Deja această tendință se observă la nivelul partidelor: în 2009, PSD, PNL și PDL aveau, potrivit documentelor oficiale, 725 de firme, care transferaseră în conturile lor 11,9 milioane de lei pentru campanie, în timp ce în 2014, doar 49 de sponsori care au donat 2,1 milioane de lei.

Ministrul Finanțelor a fi nanțat PSD și PNL sub un nume fals

Potrivit unor dezvăluiri făcute de Digi 24 TV, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a sponsorizat din umbră PNL și PSD. Astfel, în 2008, Teodorovici a donat 10.000 de lei către PNL, partid al cărui membru era atunci, dar și PSD, în 2012 cu 42.500 de lei. Neobișnuit a fost faptul că suma de 20.000 de lei a fost donată sub un prenume fals, „Bogdan”, dar CNP-ul este cel al lui Teodorovici.În total, către PSD au fost virați 68.850 de lei din partea ministrului de Finanțe.