Evenimentul Zilei > Justitie > LEGE pentru zile libere. Ce SCHIMBĂRI vor să facă parlamentarii pentru 2019
LEGE pentru zile libere. Ce SCHIMBĂRI vor să facă parlamentarii pentru 2019

LEGE pentru zile libere. Ce SCHIMBĂRI vor să facă parlamentarii pentru 2019

Un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlamentul României prevede stabilirea tuturor zilelor libere, nelucrătoare, altele decât sărbătorile legale, care vor fi acordate într-un an angajaților de la stat și nu numai. Inițiativa ce va fi dezbătută de senatori și deputați prevede și zilele în care aceste libere vor fi recuperate, pentru a nu mai schimba programul de lucru prin ordonanțe de urgență.

O inițiativă legislativă înregistrată pe 6 noiembrie la Senat, primul for decisional, prevede schimbări majore pentru zilele libere care vor fi acordate în anul 2019. În proiectul de lege sunt prevăzute și datele în care aceste libere vor fi recuperate. „Această măsură vine în ajutorul firmelor din domeniul privat, care vor avea predictibilitate și își vor putea gestiona activitățile din timp, pentru a se alătura angajaților din sectorul public”, se arată în expunerea de motive a proiectului, potrivit legestart.ro.

În plus, susțin inițiatorii, este benefic pentru familiile în care unul dintre soți lucrează în sistemul bugetar, iar celălalt va putea beneficia de aceleași perioade libere. Nu în ultimul rând, unitățile din turism vor ști cu exactitate perioadele în care pot oferi pachete turistice pentru mini-vacanțe.

Conform proiectului aflat ]n Parlament, zilele libere preconizate pentru 2019 sunt:

  • Sărbătoare legală 24 Ianuarie 2019 – joi / Zi liberă preconizată 25 ianuarie – vineri
  •  
  • Sărbătoare legală 1 Mai – joi / Zile libere preconizate 2, 3 mai – joi, vineri
  •  
  • Sărbătoare legală 15 august – joi / Zi liberă preconizată 16 august – vineri
  •  
  • Sărbătoare legală 25, 26 decembrie – miercuri, joi / Zi liberă preconizată 27 decembrie – vineri
  •  
  • Sărbătoare legală 1, 2 ianuarie 2020 – miercuri, joi / Zi liberă preconizată 3 ianuarie – vineri.

 

La art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, Guvernul stabilește prin hotărâre de Guvern zilele de muncă pentru care se acordă zile libere, care preced și succed sărbătorile legale, respectiv zilele în care se recuperează acestea”.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată pe 6 noiembrie la Senat, primul for decizional.