Despre conjunctura în care s-a întâmplat această tragedie, fostul premier Adrian Năstase a afirmat că s-a pus in plan secund scandalul generat de asasinarea de către americani a generalului Qassem Soleimani.

Năstase a publicat pe blogul său un comentariu despre această situație.

„In mod paradoxal, doborârea avionului ucrainean de catre fortele armate iraniene a calmat retorica de razboi din Orientul Mijlociu, declansata de asasinarea, „in legitima aparare”, a generalului Soleimani la ordinul presedintelui Trump (probabil ca va trebui sa redefinim, in viitor, notiunea de legitima aparare in dreptul international, tinand seama de doctrina „legitimei apărari preventive”, lansate de presedintele Bush după atacarea Turnurilor gemene, in 2001).

Atmosfera de conflict, cu pregatiri de operatiuni militare directe sau prin proxy, amplificate de imaginile de la inmormantarea generalului, s-a modificat datorită tragediei mortii celor 178 de victime – iranieni si straini.

In aceste conditii, Iranul a trebuit sa treaca in defensivă iar soarta pasagerilor avionului doborăt (probabil din nepriceperea unor militari iranieni) a „acoperit” operatiunea de lichidare a lui Soleimani.

Adeseori, in viata internatională, vântul, din motive nestiute, isi schimbă directia”, a scris Năstase pe site-ul sau.