În doar şase săptămâni, un focar al bolii a forţat sacrificarea a 500.000 de porci pentru a preveni o epidemie de animale la nivel naţional. Acelaşi lucru pare să se întâmple astăzi în România. Pierderile economice sunt uriaşe, iar prima ţară care a anunţat că sistează importul de carne de porc din România a fost Rusia.
 
„Decizia a fost luata din cauza înrăutăţirii situaţiei epizootice cu privire la pesta porcină africană si a dovezilor privind extinderea epidemiei in Uniunea Europeana. În special, potrivit International Epizootic Bureau, un nou focar a fost înregistrat în randul porcilor mistreţi din zona Satu Mare din România”, se arăta într-un comunicat de presă al Autorităţii Sanitar Veterinare din Rusia, în luna mai când nimeni nu se aştepta la un dezastru de asemenea amploare.
 
Autorităţile române dau din umeri şi nu-şi pot explica nici acum de ce s-a ajuns în această situaţie dramatică şi nici nu pot sista catastrofa care se preconfigurează pentru ţara noastră. Cum a ajuns virusul în România şi cum de s-a extins aşa rămâne un mister.

CAZUL CUBACIA
 

O sursă din interiorul serviciilor secrete americane a dezvăluit pentru Newsday la acea vreme, că a primit virusul într-un container sigilat, fără marcaj, la o bază de armată din S.U.A., unde se afla şi un teren de antrenament CIA din zona Canalului Panama, cu instrucţiuni pentru a o implanta şi a da vina ulterior pe  grupul de terorişti anti-Castro. Nu a ştiut atunci exact despre ce este vorba.
 
Epidemia din 1971, prima şi singura dată când boala a lovit emisfera vestică, a fost denumită "evenimentul cel mai alarmant" din 1971 de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. 
 
Pesta porcină africană este o boală virală extrem de contagioasă şi de obicei letală care infectează doar porcii şi, spre deosebire de gripa porcină, nu poate fi transmisă oamenilor. Toată producţia de carne de porc din Cuba s-a oprit pentru câteva luni.

Un purtător de cuvânt al CIA, Dennis Berend, ca răspuns la o solicitare celor de la Newsday, a declarat: "Nu comentăm despre informaţii din surse nedefinite şi obscure."

Cum de a izbucnit această epidemie în Cuba a fost un mister pentru specialişti. Mulţi au considerat totuşi că virusul a intrat în Cuba fie prin intermediul gunoiului de la un avion comercial, fie din cauza unor cârnaţi adusi de marinarii comercianţi.
 
Nu s-a anchetat suficient subiectul de către autorităţi la acea vreme, chiar dacă jurnaliştii de la Newsday au insistat mult şi au pus totul cap la cap. Totuşi la doi ani distanţă de la acest moment dramatic pentru cubanezi, preşedintele Nixon a interzis utilizarea armenlor chimice ofensive şi a războaielor biologice.
 
Sursa din interiorul serviciilor secrete americane a spus că, la începutul anului 1971, a primit virusul într-un container sigilat, neetichetat la Ft. Gulick, o bază a armatei în zona Canalului Panama. De asemenea, CIA are un centru de formare paramilitară pentru personalul de carieră şi mercenari la Ft. Gulick.

 Containerul a fost dat apoi unei persoane din zona Canal, care a luat-o cu barca şi a transferat-o spre persoane aflate la bordul unui traul de pescuit de pe coasta Panamei. Sursa a spus că nu şi-a dat seama despre ce substanţă este vorba decât după izbucnirea focarului din Cuba. 

O altă persoană implicată în operaţiune, un exilat cubanez, care a dorit să rămână anonim, a declarat că se afla în traul când virusul a fost adus la bord. El a spus că traulul a tranferat virusul pe Insula Navassa, o insulă mică, pustie, situată, între Jamaica şi Haiti. De acolo, containerul a ajuns în Cuba şi dat altor agenţi de pe coasta de sud în apropierea bazei US Navy la Guantanamo Bay.

Sursa de pe trauler, care fusese instruită de CIA şi efectuase misiuni anterioare pentru agenţie, a declarat că nu a văzut oficialităţi CIA la bordul navei, dar a adăugat: "Am fost bine plătiţi, iar grupurile de exil cubaneze nu au aceşti bani … "

Senatul American a demarat o anchetă cu privire la acest eveniment în anul 1977, dar CIA a negat că ar avea vreo legătură cu introducerea virusului peste porcine africane în SUA. Cazul a fost închis, dar misterul pestei din Cuba nu a fost desluşit nici până acum.