Se pare că o îmbunătățire remarcabilă a timpului de supraviețuire a pacienților cu cancer cerebral a fost realizată utilizând o combinație de patru medicamente vechi (o statină, o pastilă pentru diabet, o tabletă cu antibiotice și un tratament împotriva infecțiilor) care costă doar 400 de lire sterline pe an.

Rezultatele dintr-un studiu aflat în curs de desfășurare efectuat de Clinica privată de oncologie și îngrijire din Londra sugerează că acest tratament nou a dublat durata medie de supraviețuire.

Ratele de supraviețuire pentru tumorile cerebrale au rămas neschimbate timp de cel puțin 20 de ani, când temozolomida de cancer de creier a apărut. Aproximativ 15% dintre pacienții adulți supraviețuiesc mai mult de cinci ani după diagnosticare. Pentru glioblastomul, cel mai agresiv tip de cancer cerebral, cifra este cuprinsă între 6 și 10%.

Noul studiu a implicat aproape 100 de pacienti cu glioblastom – tipul de cancer de creier cu creștere rapidă care îl afectează și pe politicianul Tessa Jowell – tratat la clinică timp de trei ani cu tratamentul combinat, precum și radioterapia și chimioterapia.

Timpul mediu de supraviețuire pentru glioblastom este estimat a fi între 8 și 14 luni – timpul mediu de supraviețuire pentru pacienți, dat fiind noul tratament combinat, a fost de 27,1 luni.