Evenimentul Zilei > International > LE SOIR: Coronavirus: şase ţări din zece au luat măsuri îngrijorătoare din punct de vedere democratic
LE SOIR: Coronavirus: şase ţări din zece au luat măsuri îngrijorătoare din punct de vedere democratic

LE SOIR: Coronavirus: şase ţări din zece au luat măsuri îngrijorătoare din punct de vedere democratic

Într-un raport referitor la cvasi-totalitatea ţărilor lumii, International Idea concluzionează că 61% dintre ele au luat măsuri considerate "ilegale, disproporţionate, fără limită de timp sau inutile".

Din India până în Statele Unite, trecând prin China sau Bulgaria, peste şase ţări din zece au luat măsuri problematice pentru drepturile omului sau respectarea regulilor democratice pentru a combate pandemia de Covid-19, şi-a exprimat îngrijorarea o organizaţie interguvernamentală miercuri.

Într-un raport referitor la cvasi-totalitatea ţărilor lumii, International Idea concluzionează că 61% dintre ele au luat măsuri considerate „ilegale, disproporţionate, fără limită de timp sau inutile”.

Dacă 90% dintre regimurile autoritare sunt prinse în flagrant, ţări considerate democratice nu sunt scutite: 43% sunt arătate cu degetul de organizaţia cu sediul la Stockholm şi specializată în starea democraţiei în lume.

India ocupă primul loc nedorit în clasamentul mondial, cu măsuri considerate „îngrijorătoare” în 9 din cele 22 de domenii analizate (libertatea de mişcare, de exprimare, libertatea presei etc), în faţa Algeriei şi Bangladeshului (8).

În Uniunea Europeană sunt criticate cinci ţări: Bulgaria, Ungaria (2) la fel ca Polonia, Slovacia şi Slovenia.

 

Statele Unite criticate

 

Printre marile democraţii occidentale, doar Statele Unite sunt vizate – în două domenii. Israelul (5) şi Argentina (2) sunt de asemenea considerate elevi răi.

Restricţii ale libertăţii presei în numele luptei contra dezinformării, folosirea excesivă a forţei (desfăşurarea de militari pentru a aplica regulile, tabere de internare a persoanelor bolnave…), corupţie în contractele de aprovizionare de urgenţă sau acuzarea migranţilor ca răspunzători de epidemie figurează printre măsurile problematice cel mai des întâlnite.

Pentru dl Casas-Zamoralui, viitoarea provocare va fi impactul crizei economice majore actuale asupra stării democraţiei.

https://www.lesoir.be/342629/article/2020-12-09/coronavirus-six-pays-sur-dix-ont-pris-des-mesures-inquietantes-democratiquement

Traducere: Gabriela Sîrbu