Din India până în Statele Unite, trecând prin China sau Bulgaria, peste şase ţări din zece au luat măsuri problematice pentru drepturile omului sau respectarea regulilor democratice pentru a combate pandemia de Covid-19, şi-a exprimat îngrijorarea o organizaţie interguvernamentală miercuri.

Într-un raport referitor la cvasi-totalitatea ţărilor lumii, International Idea concluzionează că 61% dintre ele au luat măsuri considerate “ilegale, disproporţionate, fără limită de timp sau inutile”.

Dacă 90% dintre regimurile autoritare sunt prinse în flagrant, ţări considerate democratice nu sunt scutite: 43% sunt arătate cu degetul de organizaţia cu sediul la Stockholm şi specializată în starea democraţiei în lume.

India ocupă primul loc nedorit în clasamentul mondial, cu măsuri considerate “îngrijorătoare” în 9 din cele 22 de domenii analizate (libertatea de mişcare, de exprimare, libertatea presei etc), în faţa Algeriei şi Bangladeshului (8).

În Uniunea Europeană sunt criticate cinci ţări: Bulgaria, Ungaria (2) la fel ca Polonia, Slovacia şi Slovenia.

 

Statele Unite criticate

 

Printre marile democraţii occidentale, doar Statele Unite sunt vizate – în două domenii. Israelul (5) şi Argentina (2) sunt de asemenea considerate elevi răi.

Restricţii ale libertăţii presei în numele luptei contra dezinformării, folosirea excesivă a forţei (desfăşurarea de militari pentru a aplica regulile, tabere de internare a persoanelor bolnave…), corupţie în contractele de aprovizionare de urgenţă sau acuzarea migranţilor ca răspunzători de epidemie figurează printre măsurile problematice cel mai des întâlnite.

Pentru dl Casas-Zamoralui, viitoarea provocare va fi impactul crizei economice majore actuale asupra stării democraţiei.

https://www.lesoir.be/342629/article/2020-12-09/coronavirus-six-pays-sur-dix-ont-pris-des-mesures-inquietantes-democratiquement

Traducere: Gabriela Sîrbu