Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Le Monde: Cine este Jean Castex, noul prim-ministru al lui Emmanuel Macron?
Le Monde: Cine este Jean Castex, noul prim-ministru al lui Emmanuel Macron?

Le Monde: Cine este Jean Castex, noul prim-ministru al lui Emmanuel Macron?

Funcţionar superior, ales local şi consilier al lui Nicolas Sarkozy, Jean Castex, desemnat vineri, 3 iulie, în funcţia de prim-ministru pentru a-l înlocui pe Edouard Philippe, a devenit o personalitate pentru majoritatea după misiunea sa de consilier strategic pentru redeschiderea ţării după izolare.

În timpul transferului de putere, el a revendicat o „comunitate de valori” cu Edouard Philippe, în timp ce a avertizat că, odată cu criza de sănătate, „prioritățile vor trebui să evolueze, iar metodele vor trebui, prin urmare, adaptate”, scrie Le Monde

Acest bărbat de 55 de ani, care nu a fost niciodată ministru, cumulează, în ochii preşedintelui avantajele necesare pentru a duce la bun sfârşit a doua etapă a mandatului prezidenţial: etnarh, dar în contact cu teritoriile; mereu etichetat LR, dar un reputat om al dialogului şi perfect cunoscător al arcanelor puterii după trecerea sa pe la Elysée ca secretar general adjunct, la sfârşitul mandatului lui Nicolas Sarkozy.

Vineri, în timpul transferului de putere, în curtea Hotelului Matignon, noul premier a revendicat o „comunitate de valori” cu Edouard Philippe, „aceste valori democratice şi republicane”. Schiţând ce va urma, el a spus că, din cauza crizei sanitare, „priorităţile vor trebui să evolueze şi, prin urmare, metodele vor trebui adaptate”. „Va trebui mai mult ca niciodată să reunim naţiunea” pentru a continua reformele deja începute pentru „a ieşi din această încercare mai puternici şi mai solidari”.

La începutul lunii aprilie, în toiul crizei, Jean Castex a primit un telefon de la Edouard Philippe. „Am avea nevoie de tine”, i-a spus premierul. Bărbatul era atunci delegat interministerial la Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024 și a preluat conducerea Ministerului Sănătății, pe care îl cunoștea bine, pentru a se gândi la redeschiderea unei Franțe oprite, în timp ce câteva sute de oameni mureau încă în fiecare zi de Covid-19 în țară.

Dotat cu o echipă formată din 18 persoane, el a navigat între Elysée, Matignon și Ministerul Sănătății pentru a propune o strategie de ridicare a măsurilor stricte pentru controlul epidemiei. El apăra redeschiderea cu pași mici și, pe cât posibil, adaptabilă la teren. Pentru școală și pentru transportul în comun, exista o singură recomandare cheie: „Aici mergem ușor”.

El regretă interdicția impusă primarului Parisului de a deschide parcurile și grădinile din Capitală, precum și deschiderea Puy du Fou, decisă de Emmanuel Macron. Dar „aproximativ 90% din recomandările sale au fost urmate”, potrivit unuia dintre apropiaţii săi.

Jean Castex, care a păstrat un ușor accent din regiunea sa natală Gers (s-a născut pe 25 iunie 1965 la Vic-Fezensac), a fost primarul Republicanilor la Prades din 2008, când a smuls orașul de la forţele de stânga. El a fost reales în acest mic oraș din Pirineii Orientali la 75% în primul tur, pe 15 martie. Între 2010 și 2015, a fost consilier regional pentru Languedoc-Roussillon și a fost un candidat nereușit la alegerile legislative din 2012, învins de candidata PS.

„Politic, sunt de dreapta și mi-o asum perfect”, spunea el la începutul anilor 2000. Acest tată a patru fiice a susținut candidatura lui François Fillon la președinția UMP în cadrul congresului din toamna anului 2012. Dar reușise deja să obțină sprijin pentru La République en Marche: numele său fusese vehiculat la sfârșitul anului 2018 ca potenţial succesor al lui Gérard Collomb la Ministerul de Interne.

Etnarh, membru al Curții de Conturi, a înlănțuit funcții de conducere de ani de zile, în special pe probleme de sănătate. Director de spitalizare la Ministerul Solidarității în 2005-2006, apoi a devenit director de cabinet pentru Xavier Bertrand de două ori, mai întâi la Ministerul Sănătății (2006-2007) și apoi la al Muncii (2007-2008). 

„În prim plan pandemic este Jean Castex, care era director de cabinet” la momentul virusului H5N1, își amintește Xavier Bertrand, elogiindu-i „ideile clare și stilul franc”.

„El este un adevărat briceag elveţian, are conexiuni peste tot, poate face ceea ce trebuie făcut la locul potrivit”, asigură Franck Louvrier, fost consilier al lui Nicolas Sarkozy. Imediat după ce a fost numit, Jean Castex l-a sunat pe fostul președinte Nicolas Sarkozy. „Jean Castex este cineva pentru care Nicolas Sarkozy are mult respect, prietenie și chiar afecțiune”, se vorbeşte în anturajul fostului președinte.

„Are o bonomie și o simpatie incredibile, o empatie și o smerenie naturale. Lucrează cu viteza luminii, păstrându-şi calmul în orice împrejurare”, își amintește un fost membru al cabinetului ministrului Xavier Bertrand.

„Este tipul perfect prin excelenţă”, confirmă președintele socialist al Senei-Saint-Denis, Stéphane Troussel. Niciodată nu recurge la tertipuri. El spune lucrurilor pe nume și, atunci când spune da, este pe deplin angajat. Și în plus, este foarte simpatic. Am întâlnit foarte rar oameni ca el în cariera mea”. 

Pentru Valérie Pécresse „el este altceva decât un tip curtenitor. Este un amestec destul de inedit de cunoștințe foarte vaste despre aparatul de stat și sensibilitate pe teren, datorită mandatului său de primar al oraşului Prades. Acest lucru îi oferă o formă de bun simț, de retragere din jocurile de putere”.

Din perioada petrecută de el la Ministerul Muncii, sindicatele centrale păstrează amintirea unui om „disponibil” și „plăcut”, chiar dacă „ascunde o anumită fermitate”, cu „o cunoaștere excelentă a dosarelor sale”. Pe scurt, spun aceiaşi oameni, Jean Castex este „cineva cu care se poate discuta”. 

 

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ, Opinii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: