Fermierii se plâng că laptele ajunge pe rafturile magazinelor cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel plătit de procesatori pentru materia primă.
La rândul lor, producătorii jsutifică creşterea preţului prin faptul că prelucrarea laptelui se face cu costuri ridicate.
Din cauza neînţelegerilor iscate între fermieri şi procesatori, Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pe piaţa procesării laptelui, axată pe primele etape de comercializare şi pe corectarea unor posibile disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială.
Investigaţia vine în urma unor semnale primite, care indică tensiuni între producători şi procesatori.
"Consiliul Concurenţei are în derulare o investigaţie utilă de cunoaştere a pieţei laptelui, cu scopul de a analiza structura pieţei, precum şi factorii care influenţează relaţia producător-procesator de lapte de vacă, de oaie, respectiv de capră. În cadrul investigaţiei utile pentru cunoaşterea pieţei laptelui, cu accent pe relaţia dintre producătorii şi procesatorii de lapte de vacă, Consiliul poate solicita informaţii, documente sau declaraţii tuturor actorilor implicaţi - agenţi economici producători, procesatori, centre de colectare, asociaţii patronale şi profesionale, instituţii ale statului cu competenţe în acest domeniu", se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare.
Investigaţiile utile pentru cunoaşterea pieţei au scopul obţinerii de informaţii şi identificării de măsuri pentru rezolvarea problemelor de concurenţă.
Consiliul aminteşte că autoritatea nu are doar un rol corectiv, ci şi unul preventiv, prin monitorizarea pieţelor.
CITIŢI ŞI: Laptele românesc îl "covăseşte" pe cel importat