Lămâi contaminate cu pesticide. S-a depășit de 560 de ori nivelului maxim admis

Lămâi contaminate cu pesticide. S-a depășit de 560 de ori nivelului maxim admis Lămâi. Sursa foto. arhiva evz

Lămâi proaspete din Turcia, contaminate cu reziduuri de pesticide, ar fi trebuit să ajungă în magazinele din România. În urma verificărilor, loturile au fost respinse la frontieră de autoritățile bulgare.

Mai exact, Bulgaria a transmis, luni, 29 aprilie, trei notificări în sistemul european de alerte alimentare cu privire la probe de lămâi proaspete contaminate puternic cu reziduuri de pesticide, provenind din Turcia.

Lămâi contaminate cu pesticide. S-a depășit de 560 de ori nivelului maxim admis

România a fost menționată în două din cele trei notificări la categoria „op/operator”. Prima notificare face referire la prezența reziduurilor de chlorpyrifos – methil, un pesticid din categoria insecticidelor care nu a mai fost autorizat în Uniunea Europeană, din cauza unor posibile efecte genotoxice și neurotoxice, și a fost scos din uz.

Uniunea Europeană nu poate însă interzice utilizarea acestui pesticid în țările terțe, însă a impus un nivel maxim admis foarte scăzut, situat la limita detectabilității: 0,01 mg/kg. Depășirea acestei limite este nepermisă, iar proba în cauză este considerată neconformă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proba de lămâi a fost prelevată în 25 aprilie și, în urma analizei, a rezultat că nivelul a fost de 0,087+ / – 0,044 mg/kg, limita maximă fiind de 0,01 mg/kg.

Lămâi, Fructe, Fructe ProaspeteLămâi contaminate cu pesticide. Sursa foto: Pixabay

Propiconazol, un fungicid nepermis pentru fructe și legume

A doua notificare se referă la o probă contaminată cu propiconazol, un fungicid a cărui utilizare în domeniul agroalimentar nu a mai fost aprobată, în 2018, în Uniunea Europeană, dar care este permis în domeniul industrial. Pentru alimente, a fost fixată o limită maximă situată la limita detectabilității: 0,01 mg/kg.

În proba de lămâi proaspete din Turcia nivelul de reziduuri de propiconazol a fost de 5,604 +/ – 2,802 mg/kg! Aceste date indică o depășire de până la 560 de ori a nivelului maxim admis.

Transportul a fost respins la frontieră de autoritățile bulgare. România, Bulgaria și Turcia, menționate în sistem la categoria „op/operator”.

Lămâi, Lămâie, Arbore De Lamaie, FructeLămâi contaminate cu pesticide. Sursa foto: Pixabay

Lămâi cu reziduri de Prochloraz

A treia notificare a fost făcută de autoritățile bulgare cu privire la o probă de lămâi proaspete contaminate cu reziduuri de prochloraz, un fungicid pentru care a fost stabilit un nivel maxim admis de 0,3 mg/kg. Rezultatele analizelor au arătat că în lotul de lămâi din Turcia nivelul de reziduuri de prochloraz a fost de 1,508 +/-0,754 mg/kg.

Transportul a fost re-expediat în Turcia, țara de origine. La categoria „operator” sunt menționate Turcia, Bulgaria și Polonia. Nivelul de risc a fost calificat drept grav, cel mai înalt nivel, pentru toate cele trei loturi de lămâi turcești. Toate cele trei loturi au fost respinse la frontieră, citricele nu au ajuns pe piața Uniunii Europene, informează g4food.ro.