Lacul Belina trebuie să se întoarcă, anul viitor, la Apele Române. Minciuna din nota de fundamentare a HG care a detonat PSD
Editura Evenimentul si Capital

Lacul Belina trebuie să se întoarcă, anul viitor, la Apele Române. Minciuna din nota de fundamentare a HG care a detonat PSD

Liviu Dragnea
Autor: | | 2 Comentarii | 14456 Vizualizari

● Pe 17 decembrie 2018, se împlinesc cei 5 ani în care Consiliul Județean Teleorman trebuia să realizeze o investiție pe bani europeni

Comunicatul DNA prin care anunță că vicepremierul Sevil Shhaideh este cercetată penal și că se cere avizul Camerei Deputaților pentru anchetarea ministrului Rovana Plumb aduce în actualitate două hotărâri de Guvern din 2013, când era în funcție Cabinetul Victor Ponta. E vorba de actele prin care Lacul Belina și Brațul Pavel, din comuna teleormăneană Seaca, au trecut din administrarea Apelor Române în cea a Consiliului Județean Teleorman, condus în acea perioadă de Adrian Gâdea, actual secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, portofoliul lui Shhaideh. Gâdea este cercetat deja în acest dosar, în care a fost reținut, pe 13 iulie, administratorul celebrei firme teleormănene Teldrum.

Cele două hotărâri sunt HG 848/2013, adoptată la 6 noiembrie în acel an, și 943/2013, adoptată la 27 noiembrie. Înainte de a discuta despre ele, trebuie spus că Victor Ponta, audiat ca martor în această cauză, spune că dosarul este din 2014, probabil citând datele de pe citația sa, dar asta nu înseamnă că partea care privește adoptarea celor două decizii în Executiv este cercetată tot din acel an, putând fi vorba de o extindere a cercetărilor făcută chiar în această vară.

Cine trebuia să administreze Belina

Hotărârea din 6 noiembrie 2013 este, de fapt, un document pregătitor al transferului, prin care lacul și brațul de Dunăre sunt „scoase” din bazinul hidrografic al Dunării. Potrivit DNA, acest demers era necesar pentru că un proiect anterior de hotărâre fusese respins de miniștrii Robert Cazanciuc, de la Justiție, și Daniel Chițoiu, de la Finanțe. Ei susțineau că, atâta timp cât ele erau în bazinul hidrografic Dunăre, era nevoie de o lege și nu de o HG. Transferul de la Apele Române la CJ Teleorman s-a făcut pe 27 noiembrie 2013. Un articol din HG-ul citat de DNA atrage atenția: „În cazul nefinalizării investiţiei prevăzute la art. 1, în termen de 5 ani de la transmiterea părţilor de imobile conform prezentei hotărâri, acestea revin în domeniul public al statului şi în administrarea Administra ţiei Naţionale «Apele Române».”

Investiția din acte nu s-a făcut niciodată, așa că ne așteptăm ca la anul, pe 17 decembrie, când s-ar împlini 5 ani de la publicarea în Monitorul Oficial, Belina să revină în administrarea Apelor Române.

Complexul Dunărea-Belina-Seaca

Proiectul despre care se vorbește în HG este descris în Nota de Fundamentare a actului normativ, fiind vorba de un Complex finanțat cu bani europeni, bani care nu au mai fost ceruți niciodată. Iată extrasul din nota de fundamentare:

„Consiliul Judeţean Teleorman a depus la ADR Sud Muntenia, în cadrul pachetului de proiecte pentru etapa 2014-2020, cu finanţare din fonduri europene, fişa proiectului «Reabilitarea şi valorificarea cadrului natural al zonei Dunării-insula Belina-Braţul Pavel, comuna Seaca, judeţul Teleorman».

În cadrul proiectului sus menţionat, se va realiza un complex turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-BelinaSeaca”, care va cuprinde: ● tabără de vară pentru elevi ● tabără de creaţie pentru pictură şi sculptură ●complex sportiv pentru canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv, tenis ● complex turistic - hotel, căsuţe, bazine de înot, pensiuni ● pistă de biciclete Seaca-Turnu Măgurele ● port pentru ambarcaţiuni uşoare şi de croazieră ● aquaparc ● drumuri de acces şi infrastructură rutieră ● zonă de plajă.”

Actele necesare Teldrum au fost obținute în câteva ore

Cu doar o zi înainte ca Hotărârea de Guvern să ajungă pe masa executivului, la CJ se adopta o decizie de a accepta preluarea Lacului Belina. Extragem tot din nota de fundamentare: „Prin Hotărârea nr. 125 din 26.07.2013, Consiliul Judeţean Teleorman şi-a exprimat acordul pentru preluarea imobilelor menţionate mai sus, respectiv «Insula Belina» şi «Braţul Pavel».

Asupra acestei hotărâri s-a exercitat controlul de legalitate de către Instituţia Prefectului Judeţului Teleorman, în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată şi nu au fost identificate elemente care să conducă la declanşarea procedurii prealabile de anulare şi nici nu a fost atacată la instanţa de contencios administrativ.

Imobilele cuprinse în anexa la prezentul act normativ nu fac obiectul unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată sau de restituire, depuse în temeiul actelor normativ cu caracter special privind fondul funciar, respectiv cele care reglementează regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv de statul român în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, şi nu fac obiectul unor litigii.

Este grevat de sarcini pentru contractul de închiriere nr.12/20.02.2012, încheiat între Administraţia Naţională «APELE ROMÂNE» - Administraţia Bazinală de Apă-Argeş- Vedea şi Marin Ilie, pentru terenul în suprafaţă de 124768 mp, situat pe braţul Pavel-zona amonte.”

Precedentul OUG 13.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate