Evenimentul Zilei > International > Laboratorul din Wuhan se apără. Nici țânțarii nu intră neautorizați
Laboratorul din Wuhan se apără. Nici țânțarii nu intră neautorizați

Laboratorul din Wuhan se apără. Nici țânțarii nu intră neautorizați

Laboratorul de virusologie din orașul chinez de unde a plecat pandemia Covid-19 își apără procedurile de securitate și se declară o instituție deschisă.

„Oamenii care își închipuie că am putea scoate de aici animalele de laborator pentru a fi puse în vânzare sau că ele ar putea scăpa, habar nu au cum funcționează lucrurile”, a spus directorul laboratorului din Wuhan, oraș din centrul Chinei.

Laboratorul P4 (patogeni din clasa 4, cei mai periculoși) , care lucrează cu tulpini de virus deosebit de periculoase , tocmai în orașul în care coronavirusul a apărut la sfârșitul anului trecut, a făcut obiectul mai multor acuzații că se află la originea epidemiei.

Mai ales din partea Statelor Unite. În luna mai, secretarul american de stat Mike Pompeo a dat asigurări că autoritățile americane au „probe imense” că virusul SARS-CoV-2 a scăpat din laboratorul din Wuhan.

Televiziunea chineză a considerat ulterior că aceste comentarii din partea americană sunt „demente” iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a denunțat declarații „speculative” în absența dovezilor.

În lume există doar 30 de laboratoare P4. Cel din Wuhan, deschis în 2018, a fost realizat cu ajutorul. Scopul: o reacție mai rapidă la apariția bolilor infecțioase.

Acum, la postul public de televiziune chinez CCTV, directorul Laboratorului național de biosecuritate din Wuhan, Yuan Zhiming, a dezmințit eventualitatea unei „scăpări” a virusului, evocată în special de președintele american Donald Trump.

„Fără autorizare, nici măcar un țânțar nu ar putea intra în laborator”, a dat asigurări Yuan Zhiming în cadrul unui reportaj, primul se pare realizat în interiorul acestui laborator, de la inaugurarea sa.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE