Laboratorul acuzat că ar fi „maltratat” proba Simonei Halep îi răspunde lui Ion Ţiriac

Laboratorul acuzat că ar fi „maltratat” proba Simonei Halep îi răspunde lui Ion Ţiriac Sursa foto: arhiva EVZ

Laboratorul acuzat că ar fi „maltratat” proba Simonei Halep îi răspunde lui Ion Ţiriac, în timp ce sportiva așteaptă verdictul. Mai exact, Ion Țiriac a atacat laboratorul din România care a efectuat analizele uneia dintre probele care apar în descrierile experților de la Sport Resolutions.

Ion Ţiriac, care a susținut de la început că Simona Halep e nevinovată, și că, dacă era Serena Williams în locul ei nu ar fi pățit nimic, a făcut o declarație despre o probă a sportivei noastre. Țiriac a fost nemulţumit de modul în care ar fi fost tratată în laboratorul românesc acreditat WADA.

„Ce să spun despre Simona, că nu ştiu mai multe decât voi, pentru că nu are voie să vorbească sau a fost sfătuită să nu vorbească. Însă, având în vedere că acum ştim că proba de sânge a fost oarecum maltratată, să nu-i spun altfel, în România, luată la 5:30 dimineaţa, şi trebuia în trei ore să fie la minus 3 grade, în nu ştiu ce laborator… aia nu ar fi trebuit să fie admisă niciunde. Luată şi după atâta timp”, a declarat Ţiriac.

Răspuns pentru Țiriac, despre ”proba de sânge maltratată”Laboratorul acuzat că ar fi „maltratat” proba Simonei Halep. Sursa foto: Facebook

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar acum, laboratorul despre care Țiriac susține că proba Simonei a fost “maltratată”,  răspunde acuzațiilor.

Cristina Stan: Vom vedea atunci cine și cum a greșit

Cristina Stan, directoarea laboratorului din București acreditat de WADA, a furnizat mai multe informații despre proba prelevată. Ea spune că această agenţie are cerinţe drastice. Acreditarea primită de la WADA dovedește competența laboratorului pe care ea îl conduce.

„Domnul Țiriac trebuie să susțină toate afirmațiile pe care le face. Trebuie să aibă și dovezi în sensul acesta. Cerințele WADA sunt foarte drastice, iar prin acreditarea primită se dovedește competența laboratorului, a personalului, de a emite rezultate valide. Se evaluează tot, de la recepție la aparatură, la condiții, tot. Noi nu avem de unde să știm a cui este proba. Laboratorul lucrează cu coduri, nu cu numele sportivilor. Autoritatea de testare este singura instituție competentă”, a declarat Cristina Stan.

Laboratorul de Control Doping din ţara noastră a scăpat de suspendare - 08.04.2019 | BURSA.ROLaboratorul acuzat că ar fi „maltratat” proba Simonei Halep. Sursa foto. Pixabay

Laboratorul din România este foarte strict, totul este supravegheat 24 din 24 de ore

Cristina Stan a explicat despre modul cum funcţionează laboratorul. Directoarea spune că există dublă verificare de la recepție și până după raportarea rezultatelor,

„Trebuie să avem răbdare. Toate datele necesare au fost depuse la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și în curând vom avea o decizie. Și motivarea hotărârii și vom vedea atunci cine și cum a greșit. Probele se păstrează în incinte frigorifice, acolo unde temperatura este monitorizată 24 de ore din 24, deci totul este supravegheat.

Proba este însoțită de termometru, de data logger, de la momentul recoltării și până este pusă pe omogenizator. La noi, totul este procedural, înregistrat, există dublă verificare de la recepție și până după raportarea rezultatelor. Laboratorul își ia toate măsurile pentru a diminua riscurile unei erori. Pentru că un risc nu-l poți aduce la zero oricât ai vrea. Totul este înregistrat, oricum”, a declarat aceasta pentru iAMsport.