Evenimentul Zilei > International > La un pas de conflict! Rusia și SUA se bat pe petrolul sirian. Mișcări masive de trupe
La un pas de conflict! Rusia și SUA se bat pe petrolul sirian. Mișcări masive de trupe

La un pas de conflict! Rusia și SUA se bat pe petrolul sirian. Mișcări masive de trupe

Ministerul rus al Apărării a lansat o critică dură la adresa SUA pentru decizia de a menține și de a-și amplifica prezența militară în estul Siriei. El a calificat gestul drept „banditism internațional de stat”, acuzând SUA că protejează contrabandiștii de petrol și nu are preocupări reale de securitate.

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a declarat vineri că SUA vor trimite vehicule blindate şi trupe la câmpurile petrolifere siriene pentru ca acestea să nu cadă în mâinile luptătorilor Statului Islamic.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării afirmă că Washingtonul nu are mandat în baza dreptului internaţional sau a legislaţiei SUA pentru a-şi suplimenta prezenţa militară în Siria, acest plan nefiind motivat de îngrijorări reale privind securitatea în regiune.

„De aceea, acţiunile actuale ale Washingtonului – capturarea şi menţinerea sub control militar a câmpurilor petrolifere în estul Siriei – constituie, simplu spus, banditism internaţional de stat”, se spune în comunicatul Moscovei.

Trupe americane şi firme private de securitate îi protejează în estul Siriei pe contrabandiştii de petrol, care câştigă peste 30 milioane de dolari pe lună, adaugă ministerul rus.

Rusia, care îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi l-a ajutat pe acesta să întoarcă soarta sângerosului război civil, insistă de multă vreme că prezenţa militară a SUA în Siria este ilegală, potrivit Agerpres.

Moscova şi-a întărit poziţia în Siria în urma retragerii americane din nord-estul ţării, negociind în această săptămână o înţelegere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru îndepărtarea miliţiei kurde YPG de pe o fâşie de 30 km în interiorul Siriei de la graniţa cu Turcia.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.