Senatorii USR îşi trec buricele degetelor peste plăcuţele pe care le stă gravat numele. 136 de senatori, 136 de tăbliţe din aluminiu. Pe una dintre ele e scrijelit „Allen Coliban”, trimis de braşoveni, la 37 de ani, de la şefia Federaţiei Române de Curling, în băncile măreţului Senat. Colegii săi filmează şi pozează precum turiştii chinezi. Face şi el o poză cu sala şi o urcă pe Facebook: „Începe distracția. Un sport nou”.Gorghiu, „plină de gânduri bune”

În altă bancă, jurnalistul şi activistul Mihai Goţiu (USR) e atras de un râset inconfundabil. Din faţa lui, în partea dreaptă, umple aerul un „Hă! Hă! Hă!”. Senatorul Verestoy Attila, poreclit „Drujba lui Dumnezeu”, i-a spus o glumă fostului preşedinte Traian Băsescu. Cei doi se comportă ca doi vechi prieteni. Întors după 16 ani pe băncile Parlamentului, fostul şef al statului îşi face o poză şi i-o trimite Elenei Udrea. Îl sunase să-l întrebe cum se simte. „Am avut impresia că sunt, din nou, la şcoală, dar şi sentimentul profund al responsabilității calității de parlamentar”, a mărturisit Băsescu.Câteva rânduri mai în spate, fostul preşedinte al PNL, Alina Gorghiu, discută despre problemele din partid cu colegii ei. Poartă o rochie neagră, o culoare potrivită cu rezultatul liberalilor la alegeri. „Sunt plină de gânduri bune”, le-a spus ea jurnaliştilor. „Eu m-am simţit boboc de senator. După două mandate la Cameră, pentru mine este o experienţă nouă la Senat. A fost emoţionant”, a zis ea.Nu sunt rampe nici la Parlament

În colţul opus al sălii de plen, într- un scaun cu rotile, Ioan Narcis Chisăliţă (PSD) a aflat pe propria piele că nici măcar în Senatul României nu sunt rampe pentru persoanele cu dizabilităţi. „Prima problemă cu care m-am confruntat este să ajung de la parter aici (în plen – n.r.) pentru că a trebuit să trec de nişte scări şi mi-a fost puţin dificil”, a explicat acesta. Chisăliţă a avut în anul 2010 un accident de maşină care l-a imobilizat în scaunul cu rotile. Acum îl însoţeşte peste tot un bărbat care- i împinge căruciorul.

Dănăilă: „Sunt un tânăr politician”

La prezidiul Senatului stă proptit în scaun neurochirurgul de renume mondial Leon Dănăilă (83 de ani). În calitate de decan de vârstă, liberalul e înconjurat de consilieri care-l învaţă ce are de făcut. Este aplaudat la scenă deschisă de toate culorile politice. „Parlamentul trebuie să-şi recapete reputaţia şi autoritatea de care cetăţenii au atâta nevoie”, le spune el senatorilor, de la microfon. Oricine îl întâlneşte se înclină în faţa sa şi zâmbeşte cald. „Nu am emoţii la operaţii foarte grele, dar aici am puţine emoţii”, spune el. „E prima dată. Sunt un tânăr politician”, adaugă Dănăilă.În faţa lui, economistul liberal Florin Cîţu se filmează. „Acum o să vedeţi şi voi ce văd şi eu”, le spune alegătorilor.

Liberalii pierd lupta pentru justiţie

Principalele funcţii din Senat se vor alege astăzi. Preşedinte al Senatului va rămâne Călin Popescu Tăriceanu, susţinut de majoritatea PSD şi ALDE. Liderul senatorilor PSD va fi Şerban Nicolae, un reprezentant al „gărzii vechi” din PSD. Senatorii liberali vor fi conduşi de doljeanul Mario Ovidiu Oprea, iar ALDE l-a ales lider pe fostul primar Viorel Ilie. Liderul senatorilor USR va fi Cristian Ghica, al UDMR – Cseke Attila, iar al PMP – Doru Bădulescu. Aflaţi în minoritate în Parlament, liberalii au reuşit săşi negocieze şefia a 5 comisii senatoriale, printre care Administraţia Publică, Economia şi Apărarea. Una dintre cele mai importante comisii, cea Juridică, va merge la PSD.