Evenimentul Zilei > International > LA LIBRE BELGIQUE: Turcia acuză Franța de instabilitatea din Libia după criticile lui Macron
LA LIBRE BELGIQUE: Turcia acuză Franța de instabilitatea din Libia  după criticile lui Macron

LA LIBRE BELGIQUE: Turcia acuză Franța de instabilitatea din Libia după criticile lui Macron

Miercuri, 29 ianuarie, Turcia a acuzat Franța că este responsabilă pentru instabilitatea din Libia, după ce președintele francez Emmanuel Macron, l-a criticat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru că "nu şi-a ținut cuvântul" şi a continuat să intervină în afacerile libiene.

„Principalul responsabil pentru problemele din Libia de la începutul crizei din 2011 este Franța”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy.

„Nu este un secret pentru nimeni faptul că această țară acordă sprijin necondiționat omul forte din estul Libiei, mareșalul Khalifa Haftar în schimbul unui drept de control asupra resurselor naturale ale Libiei”, a adăugat el.

În timpul unei întâlniri cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Paris, Macron l-a acuzat pe Erdogan că „nu și-a respectat cuvântul dat” pentru trimiterea „chiar în acest moment” de nave turcești care transportau mercenari sirieni în Libia.

„Am văzut în ultimele zile nave turcești care însoțeau mercenari sirieni care sosesc pe pământul libian”, iar „acest lucru este într-o contradicţie explicită cu ceea ce președintele Erdogan s-a angajat să facă în cadrul conferinței de la Berlin, asta este nerespectarea cuvântului dat”, a afirmat președintele francez.

„Este un gest care atentează la securitatea tuturor europenilor și sahelienilor”, a insistat el.

Șeful statului a reiterat faptul că, împreună cu partenerii săi europeni, susţine Grecia și Ciprul „condamnând intruziunile și provocările Turciei” şi adăugând că el „condamnă cu cea mai mare fermitate acordul recent” dintre Guvernul Uniunea națională libiană și Turcia pentru trimiterea de forțe turce în Libia.

Ankara este acuzată că a trimis la fața locului câteva sute de luptători sirieni, în sprijinul lui Fayez al-Sarraj, șeful Guvernului Unității Naționale (GNA) recunoscut de ONU și aflat în mare dificultate în fața ofensivei rivalului său, mareșalul Khalifa Haftar, care controlează trei sferturi din teritoriul libian.

dl Aksoy a spus că sprijinul Franței și al altor țări pentru mareșalul Haftar, care atacă „guvernul legitim”, reprezintă „cea mai gravă amenințare pentru integritatea teritorială și suveranitatea Libiei”.

„Dacă Franța dorește să contribuie la punerea în aplicare a deciziilor luate la conferința (Berlin), ar trebui să înceapă prin a pune capăt sprijinului pe care i-l acordă lui Haftar”, a adăugat el.