Evenimentul Zilei > International > LA LIBRE BELGIQUE: Potrivit lui Macron, Consiliul de Securitate al ONU „nu mai produce soluţii utile”
LA LIBRE BELGIQUE: Potrivit lui Macron, Consiliul de Securitate al ONU „nu mai produce soluţii utile”

LA LIBRE BELGIQUE: Potrivit lui Macron, Consiliul de Securitate al ONU „nu mai produce soluţii utile”

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel luni la „modernizarea” structurilor de cooperare  internaţională, deoarece „Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite nu mai produce soluţii utile astăzi”.

Într-un lung interviu acordat site-ului „Le Grand Continent”, el subliniază că trebuie „să realizăm că astăzi cadrele
cooperării multilaterale sunt slăbite, pentru că sunt blocate”.

„Sunt obligat să constat că astăzi Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite nu mai produce soluţii utile, suntem toţi împreună răspunzători când unii ajung ostaticii crizelor multilateralismului, ca OMS, de exemplu”, adaugă el.

Cu excepţia unei videoconferinţe în aprilie, Consiliul de Securitate – ai cărui cinci membri permanenţi sunt Statele Unite, China, Franţa, Regatul Unit şi Rusia – a rămas tăcut în faţa crizei COVID-19, cea mai gravă criză sanitară cunoscută după al doilea război mondial.

Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat în paralel Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că este prea apropiată de China şi administraţia sa a început procedurile de retragere a Statelor Unite din această organizaţie a ONU.

În acest context, „direcţia”, în opinia dlui Macron, este "să se întărească şi să se structureze o Europă politică”, pentru că „dacă vrem să existe o cooperare care se creează, trebuie ca poli echilibraţi să poată structura această cooperare în jurul unui nou multilateralism, adică a unui dialog între diferitele puteri pentru a decide împreună”.

În opinia lui, afirmarea „unei Europe puternice” este „singura posibilitate ca să ne impunem valorile, pentru a evita bipolaritatea chino-americană, separarea, revenirea la puteri regionale ostile”.

În discursul lui în faţa Adunării Generale a ONU din septembrie, dl Macron făcuse deja apel la comunitatea internaţională să nu fie redusă la rangul de „spectator dezolat” de rivalitatea dintre Washington şi Beijing.

Pe de altă parte, preşedintele francez se declară „în dezcord profund” cu articolul publicat pe site-ul „Politico Europe” de ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, potrivit căreia „iluziile de autonomie strategică europeană trebuie să ia sfârşit: europenii nu vor putea să înlocuiască rolul crucial al Americii ca furnizor de securitate”.

„Cred că este o înţelegere greşită a istoriei. Din fericire, cancelarul (Angela Merkel) nu este pe această linie, dacă am înţeles bine lucrurile”, reacţionează preşedintele.

După părerea lui, „Statele Unite nu ne vor respecta ca aliaţi decât dacă suntem serioşi cu noi înşine şi dacă suntem suverani cu propria noastră apărare”. „Cred că schimbarea administraţiei americane este o oportunitate de a continua într-un mod absolut paşnic, liniştit, ceea ce nişte aliaţi între ei trebuie să înţeleagă: avem nevoie să
continuăm să ne construim autonomia pentru noi înşine, la fel cum Statele Unite o fac pentru sine, cum o face China pentru ea”, detaliază el.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR