Este a patra invitație pe care aleșii o lansează procuroruluișef al DNA, după ce aceasta a refuzat de trei ori la rând să vină la audieri. Pe 3 octombrie, CCR a decis că Laura Codruța Kovesi a generat un conflict juridic de natură constituțională prin refuzul de a se prezenta la audieri în comisie sau de a oferi răspunsuri în scris la întrebările membrilor comisiei.

„Aşa cum spune articolul 147 alineatul 4 din Constituţie, o decizie care nu este publicată nu este obligatorie, pentru că nu produce efecte juridice, deci, din punctul nostru de vedere, nu există. Vom redeschide discuţia (după publicarea în MO – n.r.) şi, dacă argumentele colegilor susţin chemarea doamnei, voi supune la vot această propunere”, a spus, ieri, președintele Comisie parlamentare de anchetă, Oana Florea.

Kovesi a susținut în mod repetat că magistrații nu sunt obligați de lege să dea curs unei audieri în Parlament. „Vă fac cunoscut că nici în exercitarea atribuţiilor mele de serviciu şi nici în timpul meu liber nu am luat la cunoştinţă de situaţii ori împrejurări potrivit cărora în alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autorităţi publice şi/ sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv în derularea procesului electoral cu consecinţa vicierii rezultatului acestor alegeri”, precizează Kovesi în scrisoarea trimisă, pe 22 august, Comisiei de anchetă parlamentare, cu privire la prezența ei acasă la Gabriel Oprea.

Dezvăluirile EVZ, confirmate

Judecătoarea CCR Livia Stanciu a confirmat, în opinia separată din motivarea Curții Constituționale, prezența lui Kovesi în casa lui Oprea. Fosta șefă a ÎCCJ aminteşte de dosarul clasat de Parchetul General, precizând că din mărturiile celor audiaţi de procurori a reieşit „în mod indubitabil”, că şefa DNA a participat la evenimentul de natură privată: „Parchetul a mai reţinut că probele testimoniale administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuinţa martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Onţanu Neculai şi Iordănescu Anghel au participat la un eveniment de natură privată, la invitaţia acestuia, nefiind iniţiată nicio operaţiune de fraudare/ viciere a rezultatelor alegerilor prezidenţiale”. Aceasta a confirmat, astfel, dezvăluirlie făcute de Dan Andronic în Evenimentul zilei, în serialul „Noi suntem statul”.

Urmează avocata lui Dragnea

Comisia parlamentară de anchetă a mai decis, ieri, să-i audieze pe foştii miniştri Adriean Videanu şi Radu Berceanu, precum şi pe Maria Vasii, o avocată celebră care îl reprezintă în prezent și pe liderul PSD, Liviu Dragnea. „Dumneaei a făcut recent o afirmaţie la o televiziune menţionând că, în urma alegerilor din 2009, înţeleg că un domn judecător a murit în condiţii suspecte, pentru că ar fi deţinut nişte informaţii legate de desfăşurarea alegerilor”, a spus Oana Florea.