Evenimentul Zilei > Politica > Kovesi, în colimatorul ministrului Justiției. Ce DECIZIE a luat Tudorel Toader în privința șefei DNA
Kovesi, în colimatorul ministrului Justiției. Ce DECIZIE a luat Tudorel Toader în privința șefei DNA

Kovesi, în colimatorul ministrului Justiției. Ce DECIZIE a luat Tudorel Toader în privința șefei DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a trimis, astăzi, o scrisoare Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care precizează că se va pronunţa în privinţa neprezentării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, la audierile de la comisie, după expirarea termenului de formulare a răspunsului scris de către aceasta.

„Într-adevăr, astfel cum a motivat Curtea Constituţională prin decizia nr. 430 din 21 iunie 2017, obligaţia să ia parte la lucrările comisiei în toate cazurile şi indiferent de obiectul anchetei, instituită de art. 9 alin. 3 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în urma modificărilor intervenite prin hotărârea Parlamentului nr. 38/2017, le revine şi persoanelor invitate care reprezintă, în virtutea funcţiilor lor de conducere, autorităţi/instituţii publice ce nu se află sub control parlamentar, în considerarea principiului colaborării loiale între instituţiile/autorităţile statului. Teza finală a aceluiaşi articol dispune că persoana invitată poate răspunde şi în scris comisiei de anchetă parlamentară furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă, modalitate la care s-a recurs în speţă, ţinând cont de neparticiparea persoanei invitate la lucrările comisiei”, precizează ministrul Justiţiei, potrivit Agerpres.

Toader aminteşte decizia CCR care dă posibilitatea comisiei de a sesiza organele de urmărire penală „însă nu pentru refuzul persoanei invitate de a furniza documentele sau mijloacele de probă deţinute utile activităţii comisiei”, ci, în urma coroborării datelor existente, sesizarea poate fi făcută cu privire la săvârşirea unei infracţiuni.

El mai spune că rolul ministrului Justiţiei, de titular al propunerii de numire şi revocare a procurorului şef al DNA, trebuie privit „corelativ cu dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către de către procurori”.

„Tocmai în acest scop, după cum este cunoscut în spaţiul public, s-a solicitat Inspecţiei judiciare de către Ministerul Justiţiei efectuarea unor controale privind eficienţa managerială la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, constatările acestor rapoarte urmând să stea în fundamentarea unor decizii viitoare care pot fi luate exclusiv în limitele legii. Ministerul Justiţiei îşi va exprima poziţia după expirarea termenului de formulare a răspunsului scris de către doamna Laura Codruţa Koves”, se mai arată în scrisoarea lui Tudorel Toader.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a decis, în 27 iulie, să îi transmită procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, o a patra scrisoare care conține două întrebări, ambele legate de prezența acesteia acasă la Gabriel Oprea în seara turului doi al scrutinului prezidențial din 2009.

Șefa DNA a refuzat, de trei ori, să se prezinte la audieri în Comisia care anchetează prezidențialele din 2009.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: