Evenimentul Zilei > Justitie > Kovesi a fost impusă la DNA de un ambasador al SUA! Ponta susţine că au mai fost şi alţii
Kovesi a fost impusă la DNA de un ambasador al SUA! Ponta susţine că au mai fost şi alţii

Kovesi a fost impusă la DNA de un ambasador al SUA! Ponta susţine că au mai fost şi alţii

Victor Ponta a participat joi la emisiunea moderată de Liviu Mihaiu la Radio Guerrilla şi a dezvăluit, printre altele, cum a ajuns Laura Codruţa Kovesi şefa DNA în aprilie 2013.

Fostul premier a divulgat că au fost numeroase cereri ale ambasadorilor străini pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi la DNA. Printre ei şi un ambasadorul SUA în România.

Kovesi a fost impusă la DNA de un ambasador al SUA

Întrebat dacă au existat solicitări din partea ambasadorilor străini, în frunte cu cel al SUA, pentru propunerea lui Kovesi, Ponta a precizat: „Foarte mulți ambasadori, sigur că mi-au spus, dar nu are rost să dăm vina pe ei… I-am ascultat, așa îmi trebuie, familia mea a suferit din cauza unei proaste decizii din partea mea.”

Cu privire la acel moment care a dus la erodarea USL (alianță politică parlamentară și preelectorală, între partide de stânga și dreapta, constituită la inițiativa lui Dan Voiculescu la 5 februarie 2011, între Alianța de Centru Dreapta și Partidul Social Democrat), Ponta nu şi-a ascuns dezamăgirea: „Am crezut că fac un lucru bun atunci în 2013 și ca orice lucru bun în viață, nu rămâne nepedepsit… Ca dovadă că mi-a arestat toată familia. Asta e”.

Lista ambasadorilor SUA între 2009 şi 2019

Mark Gitenstein a fost ambasador al SUA în România între 3 august 2009 şi 14 decembrie 2012. La final de mandat, locul lui Gitenstein a fost preluat de Duane C. Butcher (însărcinat cu afaceri), în decembrie 2012. La 21 septembrie 2015, Hans G. Klemm a fost numit ambasador al SUA în România.

În aprilie 2013, în condițiile unui conflict politic pe domeniul Justiției, finalizat printr-o înțelegere între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta (care atunci îndeplinea și interimatul funcției de ministru al Justiției) Kovesi a fost propusă la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA). În acelaşi timp, Tiberiu Nițu a fost propus Procuror General în locul lui Kovesi. Traian Băsescu a acceptat ambele propuneri.

Ponta se gândeşte să revină în PSD

În emisiunea de la Radio âGuerilla, fostul preşedinte al PSD s-a referit şi la o eventuală revenire în rândurile social-democraţilor: „Eu cred că PSD va câștiga următoarele alegeri. Cred că ar trebui să ne preocupăm toți să fie pregătiți, să aibă o echipă. Eu, în 2011, am fost pregătit, singura diferență e că mă așteptam să ajung (n.r. – premier) în decembrie, nu în mai (n.r. – 2012), dar eu am fost luat și școlit din 2002” a spus Ponta, la Radio Guerrilla.

Nu am zis asta niciodată (n.r. – a fost întrebat dacă e decis să nu se mai întoarcă în PSD). Unde să mă duc, în PNL, în USR?… Dacă mai fac politică, o fac la Pro România, care o poate face singură, dar uite că nu am prea reușit să trecem de 5%… Sau poate să fie cu PSD. Altfel nu.

Mi-am dorit ca Pro România să fie acel partid de stânga mișto, dar nu a ieșit așa. Oameni mișto de stânga există, dar nu vor să se implice în politică, e un stigmat să faci în România politică pe centru-stânga.”

„Doar Liviu Mihaiu putea avea aceasta idee de cadou pentru invitatul editiei de astazi a emisiunii A Treia Cale. Apreciem umorul domnului Victor Ponta, care l-a acceptat cu zambetul pe buze. Liviu Mihaiu Victor Ponta”, a fost postarea făcută pe pagina de Facebook deţinută de radio.guerrilla la finalul emisiunii.