Klaus Iohannis renunță la cursa pentru șefia NATO

Klaus Iohannis renunță la cursa pentru șefia NATO Klaus Iohannis. Sursa foto: Facebook

Klaus Iohannis se retrage din lupta pentru șefia NATO. Joi, președintele României a anunțat că aliații Alianței au fost înștiințați legat de decizia sa.

Klaus Iohannis a renunțat la șefia NATO

Șeful statului nu va mai candida pentru funcția de Secretar General al Organizației. Conform declarației din timpul ședinței CSAT, Klaus Iohannis i-a informat pe aliații din NATO încă de la finalul săptămânii trecute.

NATO

NATO. Sursa foto: Dreamstime.com

„În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației. Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Îl va susține pe Mark Rutte

Președintele României îl va susține pe Mark Rutte pentru această funcție. De asemenea, Ungaria a renunțat la decizia de a nu încuraja numirea acestuia. Totodată, Slovacia a anunțat că îl va susține pe Rutte.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, Jens Stoltenberg și-a reafirmat sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte. Mai mult, acesta a precizat că Alianța va lua decizia finală în perioada următoare. Conform procedurii aplicate în cadrul Organizației, mandatul lui Stoltenberg se încheie la începutul lunii octombrie.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis. Sursa foto: Facebook

Klaus Iohannis nu mai candidează la NATO

Președintele României a anunțat că intră în această cursă la începutul lunii martie, precizând că se bazează experienţa acumulată în timpul celor două mandate.

Presa din Turcia scrie că în zilele imediat următoare se așteaptă ca președintele României, Klaus Iohannis, să-și anunțe retragerea din cursa pentru șefia NATO. Această decizie vine în contextul în care niciun stat nu și-a exprimat sprijinul pentru candidatura sa.

La jumătatea lunii mai, presa turcă scria că șeful statului se va retrage din această cursă și ca sprijinul unanim ar urma să fie acordat lui Mark Rutte, conform Inpolitics și T24.

La finalul lunii mai, Iohannis declara că negocierile privind funcția se Secretar General al NATO sunt în desfășurare.