Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis, mesaj despre Revoluției: „Este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victime”
Klaus Iohannis, mesaj despre Revoluției: „Este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victime”

Klaus Iohannis, mesaj despre Revoluției: „Este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victime”

Justiția trebuie să facă eforturi pentru ca vinovații pentru morții Revoluției din Decembrie 1989 să fie identificați și trași la răspundere, a transmis președintele Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății. În mesajul transmis, șeful statului cheamă cetățenii să apere și să protejeze statul de drept. El a amintit de jertfa eroilor din Decembrie 1989 care a permis integrarea în NATO, parteneriatul strategic cu Statele Unite, precum și aderarea la Uniunea Europeană.

„Nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive este o cinică încercare de a exploata temerile și fricile justificate ale românilor, generate de perioadele de incertitudine prin care trecem. În realitate însă, comunismul s-a dovedit distructiv și a generat o sinistră dictatură, ducând la înapoierea României și la un decalaj major față de Europa occidentală. Lozincile și retorica nu țin loc de dezvoltare economică stabilă sau de viziune pentru un viitor prosper pentru fiecare cetățean”, se arată în mesajul transmis de Klaus Iohannis.

În acest context, președintele a atras atenția că, deși au trecut 32 de ani de la Revoluție, cei responsabili pentru moartea eroilor din Decembrie 1989 nu au fost trași la răspundere.

„Justiția română nu trebuie să aibă liniște până ce vinovații pentru morții Revoluției nu vor fi identificați și trași la răspundere”, a mai spus Klaus Iohannis.

Sursa foto:EVZ

Mesajul președintelui Klaus Iohannis

„Decembrie 1989 reprezintă reperul generațiilor noastre, punctul zero al istoriei recente care a schimbat fundamental destinul României. Atunci am câștigat lupta pentru libertate și demnitate împotriva unei odioase dictaturi, o izbândă plătită cu prețul sângelui prea multor tineri.

Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății rămâne, de aceea, încărcată de durerea pierderii celor care și-au dat viața pentru ca națiunea noastră să lase în urmă trecutul întunecat al comunismului. Aceasta este ziua în care îi chem pe toți cetățenii României să onorăm memoria victimelor, să prețuim sacrificiul lor suprem și, totodată, să reiterăm angajamentul ferm de a apăra și proteja statul de drept, libertatea și drepturile fundamentale.

Decembrie 1989 a deschis drumul țării noastre către democrație, a permis integrarea în NATO, aderarea la Uniunea Europeană, încheierea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și profilarea României într-un furnizor de securitate regional. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără Revoluția noastră anticomunistă.

În urmă cu 32 de ani, românii au stat neclintiți în fața tancurilor și a focurilor de armă, mânați de o singură dorință: eliberarea României de dictatura care a frânt brutal parcursul democratic al țării noastre. Regimul comunist nu a reușit să anihileze opoziția românilor, să aplatizeze conștiințele sau să înăbușe speranța! Mulți au trăit cu convingerea că ororile vor lua sfârșit, au existat oameni curajoși care au acționat și au suferit pentru ca țara noastră să își recâștige libertatea.

Lozincile nu țin loc de dezvoltare

Nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive este o cinică încercare de a exploata temerile și fricile justificate ale românilor, generate de perioadele de incertitudine prin care trecem. În realitate însă, comunismul s-a dovedit distructiv și a generat o sinistră dictatură, ducând la înapoierea României și la un decalaj major față de Europa occidentală. Lozincile și retorica nu țin loc de dezvoltare economică stabilă sau de viziune pentru un viitor prosper pentru fiecare cetățean.

Drumul țării noastre este indisolubil legat de valorile democratice, iar greșelile care au fost făcute în aceste peste trei decenii nu înseamnă că trebuie să ne facă să privim cu indulgență trecutul recent, ci că trebuie să fim mai responsabili și mai atenți la promovarea unor politici care să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor noștri.

Viitorul democratic al României nu poate fi consolidat fără ca tinerele generații să afle istoria reală și să conștientizeze ororile regimului comunist. Lupta pentru libertate și demnitate a înaintașilor trebuie înțeleasă la adevărata sa valoare și continuată permanent. Apărarea drepturilor fundamentale și a principiilor europene, cu care noi ne identificăm astăzi, constituie o datorie civică, de la care nu avem voie să abdicăm niciun moment!

Foto: Constantin Duma
Foto: Constantin Duma

Vinovații pentru morții revoluției trebuie trași la răspundere

Rememorarea faptelor și evocarea eroilor trebuie împletite cu asumarea corectă a trecutului, iar acest lucru presupune, mai întâi de toate, înfăptuirea dreptății. Din păcate, aflarea adevărului și pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie o restanță impardonabilă a justiției române. La 32 de ani de la Revoluția Română, este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit. Justiția română nu trebuie să aibă liniște până ce vinovații pentru morții Revoluției nu vor fi identificați și trași la răspundere.

În calitate de Președinte al României, voi continua, cu aceeași hotărâre, să apăr idealurile Revoluției și să militez pentru o societate modernă, puternică și incluzivă. România liberă pentru care s-au sacrificat eroii noștri este țara în care domnesc drepturile și libertățile fundamentale ale omului, locul unde dreptatea este înfăptuită de o justiție independentă și responsabilă în fața societății și a istoriei.

Să păstrăm mereu vie memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și să lucrăm zi de zi, împreună, pentru împlinirea idealurilor pentru care ei s-au jertfit!”, a transmis Klaus Iohannis.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.