Decembrie 1989 și atacul neștiut. Fostul ginere al lui Ceaușescu are dezvăluiri în premieră

Decembrie 1989 și atacul neștiut. Fostul ginere al lui Ceaușescu are dezvăluiri în premieră

Fostul ginere al lui Nicolae Ceaușescu, Mircea Oprean, a dezvăluit recent că în Decembrie 1989, după înlăturarea sângeroasă a dictatorilor, că el și Zoia Ceaușescu au fost țintele unui asasinat. Doar întâmplarea i-a ajutat să supraviețuiască.

Datorită căsniciei cu Zoia Ceaușescu (n.r. – fiica lui Nicolae Ceaușescu), Mircea Oprea a fost unul dintre privilegiații Epocii de Aur. El i-a cunoscut bine pe Nicolae și Elena Ceaușescu, excutați la 25 decembrie 1989, într-o unitate militară din Târgoviște.

După acel moment, profesorul universitar și soția lui s-au temut că vor avea aceeași soartă. „Am scăpat ca printr-o minune, pentru că planul ăsta a fost: să fim omorâţi. Ei s-au precipitat, nu au acţionat şi trecând timpul, nu au mai putut face nimic pentru că lumea a început să se dezmeticească. Terorişti″, a declarat Mircea Oprean.

În interviul difuzat în cadrul emisiunii ”Sinteza zilei” (Antena 3), fostul ginere al lui Ceaușescu a povestit cum era tratat după ce a intrat în familia dictatorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Oriunde, când apăream undeva, oamenii ne dădeau atenție. Se uitau cu admirație față de noi. Toată atmosfera imediat în 1990 și după 1990 a fost de diabolizare a vârfului, a capului și legat de el, orice.

Reacții ostile după lichidarea lui Ceaușescu

Eu am să vă dau un exemplu minor, ca să vedeți cât de falși au fost cei care au construit treaba asta. La o ceremonie, la guvernul de la Roma, primul-ministru a primit ambasadorii țărilor.

Când a ajuns în fața ambasadorului României, a făcut un pas înapoi, fără să întindă mâna, ca un gest de dezaprobare a politicii socrului meu. Acest domn a murit în exil, în Tunis, pentru că era acuzat de corupție și ca să nu îl prindă poliția italiană, nu s-a mai întors în Italia și a murit în Tunisia, la Tunis.

foto: commons.m.wikimedia.org

Astfel de oameni i-au diabolizat pe toți. Era limpede că era un sfârșit. Că nu era 1989, că era 1990, era limpede că nu se putea continua într-o asemenea structură (n.r. – se referă la finalul regimului comunist în România).

Epoca de Aur ajunsese la final

Nu mai puteai să îi mai oprești pe oameni (n.r. – să plece în străinătate). O spun cu regret, socrul meu a rămas închistat într-o politică veche, într-o politică de confruntare″, a completat Mircea Oprean.

Altfel, la Sinteza Zilei, cel care fost căsătorit cu Zoia Ceaușescu a prezentat mai mukte imagini cu și despre familia lui Nicolae Ceauşescu. „Este lansat un film pe o platformă în care sunt foarte multe filme. Nu am să o denumesc.

E un film cu Nicolae Ceaușescu, despre Nicolae Ceaușescu, lung, amplu. În câteva zile ajunge să fie în topul celor mai urmărite filme de pe cea mai populară rețea de genul acesta din lume″, a spus moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea.

La final, cu lacrimi în ochi, profesorul universitar a fost copleșit de amintirile despre Zoia Ceaușescu, care a murit la 20 noiembrie 2006, din cauza cancerului pulmonar: „Eu îmi reproşez mie, că parcă nu am făcut cât trebuia să fac, deşi dacă lua luna de pe cer, nu aveam ce face cu ea.

A avut demnitate. Multe lucruri i le datorez ei. Deschiderea, lecturi, discuţii, judecăţi, faptul că eu m-am format ca om… Și dacă am ajuns un profesor respectat, în mare parte ea contribuie la treaba asta.

Fularul este primit de la socrul meu. Nu le port ostentativ. Lumea nu înţelege. Pe mine mă liniştesc. Eu, verigheta o port în permanenţă. Când eram căsătorit, nu o purtam şi după ce ea a murit, nu am putut să o mai dau jos.