Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis, la summitul UE-Turcia: România susține avansarea aderării Turciei la UE. Această țară are un rol cheie în soluționarea crizei migratorii
Klaus Iohannis, la summitul UE-Turcia: România susține avansarea aderării Turciei la UE. Această țară are un rol cheie în soluționarea crizei migratorii

Klaus Iohannis, la summitul UE-Turcia: România susține avansarea aderării Turciei la UE. Această țară are un rol cheie în soluționarea crizei migratorii

Klaus Iohannis a participat duminică la Summitul Uniunea Europeană – Turcia, desfășurat la Bruxelles. Discuţiile din cadrul reuniunii s-au axat pe consolidarea relaţiilor de cooperare cu Turcia pe diverse domenii de interes comun, inclusiv pe aspecte legate de gestionarea fenomenului migraţiei şi pe intensificarea cooperării în domeniul politicii de securitate.

Potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale, în cadrul summit-ului s-a adoptat o declarație politică prin care „se reafirmă angajamentul de a gestiona în comun riscurile şi ameninţările actuale, se subliniază necesitatea revigorării procesului de negociere a aderării Republicii Turcia la Uniunea Europeană, precum şi intensificarea dialogului, cu accent pe întâlnirile la nivel înalt”.

"Uniunea Europeană s-a angajat să acorde sprijin financiar Republicii Turcia în valoare de 3 miliarde de euro. Turcia, care are un rol foarte important în controlul fluxurilor migratorii către Uniune, a făcut eforturi semnificative în ultimii ani din punct de vedere administrativ şi financiar pentru a găzdui cei peste 2 milioane de refugiaţi din Siria", se arată în comunicat.

În plus, Klaus Iohannnis a subliniat poziția de susținere a României asupra aderării Turciei la Uniunea Europeană, dar și asupra procesului de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci.

"În ceea ce priveşte procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetăţenii turci, autoritățile de la Ankara s-au angajat în direcţia accelerării îndeplinirii condiţionalităţilor prevăzute în Foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor. În acest context, s-a agreat calendarul de semnare şi punere în aplicare a Acordului de readmisie Uniunea Europeană-Turcia", se arată în document.

Totodată, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru relansarea relaţiilor cu Turcia, pe baza unui angajament reînnoit pentru obţinerea de rezultate concrete. 

Şeful statului a punctat rolul cheie pe care îl deţine Turcia în soluţionarea actualei crize migratorii, de aceea a menţionat că sprijină demersurile comunităţii internaţionale în vederea identificării unei soluţii politice pentru conflictul din Siria.