Klaus Iohannis consideră că actul Guvernului intră în contradicţie cu Constituţia României, cu legislaţia internă şi internaţională şi cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale. Data alegerilor a fost stabilită de Guvern pe 2 noiembrie, iar turul al II-lea de scrutin ar urma să fie organizat pe data de 16 noiembrie. "Actul administrativ criticat aduce o grava vatamare atat interesului subscrisului, in calitate de candidat la presedentia Romaniei, cat si interesulului general al cetatenilor romani de a participa la un proces electoral derulat dupa reguli certe, previzibile, si in acord cu exigentele internationale", se arata în cererea preşedintelui PNL, conform stiripesurse.ro.

Liviu Dragnea a respins cererea făcută de către Iohannis

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a calificat, luni, drept 'neserioasă' solicitarea venită din partea liderului PNL, Klaus Iohannis, cu privire la modificarea datei la care urmează să fie organizate alegerile prezidenţiale.

'Încercăm să vedem care sunt motivaţiile adevărate, pentru că, pe fond, este o scrisoare neserioasă. (…) Nouă ni se pare o cerere neserioasă pentru că este o hotărâre de guvern care se încadrează în prevederile legale, iar acestea spun că alegerile se pot organiza nu mai devreme de luna precedentă lunii în care se încheie mandatul preşedintelui. Nu văd de ce a cerut efectiv şi nu avem de gând să modificăm, pentru că sunt aceleaşi condiţii pentru oricare dintre candidaţii la prezidenţiale', a spus Dragnea, înainte de o întâlnire cu liderii de organizaţii judeţene ale PSD.

Potrivit lui Dragnea, datele de 2 şi, respectiv, 16 noiembrie ar fi cele mai bune pentru a-i chema pe români la urne, iar alegerile vor fi organizate în mod corect.

'Dacă facem alegerile în 2 şi 16 noiembrie, după părerea domnului Iohannis, se pot frauda şi dacă le facem în decembrie nu se pot frauda? Nu. Alegerile vor fi organizate în mod corect, aşa cum au fost organizate şi celelalte alegeri în aceşti doi ani. În ceea ce priveşte data alegerilor, eu cred că şi pentru cetăţeni este mai bine. Nu cred că este corect, onest din partea Guvernului să oblige românii să meargă prin nămeţi la alegeri. Când să vină la alegeri? De Crăciun? Eu cred că 2 şi 16 noiembrie sunt două date foarte bune, cu şanse egale pentru toţi candidaţii. Domnul Iohannis ar trebui să se pregătească pentru campania sa şi să spună românilor ce vrea să facă', a spus liderul PSD.

În opinia sa, principala motivaţie a scrisorii pe care liderul PNL, Klaus Iohannis, a transmis-o Guvernului ar fi aceea de a-l ajuta pe preşedintele Traian Băsescu să îşi termine mandatul la mijlocul lunii decembrie.

'Eu cred că Băsescu nu a avut curaj să ceară în mod direct să fie ajutat să îşi termine mandatul în 22 decembrie şi a cerut-o prin omul lui, Iohannis, pentru că, după alegerile din 16 noiembrie, dacă şi cred că va câştiga Victor Ponta, pe Băsescu nu o să-l mai bage nimeni în seamă. Asta cred că este principala motivaţie', a conchis social-democratul.

Preşedintele Traian Băsescu îşi termină mandatul pe 21 decembrie 2014, iar alegerile trebuie să aibă loc cu 45 de zile înainte de acest moment.