Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis: Este de aşteptat ca summitul să decidă lansarea procesului de revizuire a strategiei de securitate
Klaus Iohannis: Este de aşteptat ca summitul să decidă lansarea procesului de revizuire a strategiei de securitate

Klaus Iohannis: Este de aşteptat ca summitul să decidă lansarea procesului de revizuire a strategiei de securitate

Președintele Klaus Iohannis participă azi și vineri la reuniunea Consiliului European de vară de la Bruxelles. Înainte de plecarea la Consiliu, Iohannis a susținut o scurtă declarație de presă pe aeroportul Otopeni.

Azi, la Bruxelles, preşedintele Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, iar apoi la prima sesiune de lucru a Consiliului.

În cursul zilei de vineri, şeful statului român va fi prezent la cea de a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

  • Astăzi şi mâine voi participa, la Bruxelles, la reuniunea de vară a Consiliului European, unde se vor discuta teme precum migraţia, securitatea şi apărarea, creşterea economică, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă, cât şi procesul de renegociere a relaţiei dintre Marea Britanie şi UE.
  • În domeniul securităţii şi apărării, se vor dezbate revizuirea Strategiei de Securitate a UE şi lupta împotriva terorismului.
  • România va susţine lansarea acestui proces de revizuire şi are, de această dată, oportunitatea de a merge la aceste discuţii cu un document propriu, nou şi comun asumat de întreaga clasă politică şi anume Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

Referitor la procesul migrației, Iohannis a spus că se va discuta despre "relocarea intra-UE și estra-UE a migranților". De asemenea, este de așteptat ca premierul britanic David Cameron să facă o prezentare privind referendumul legat de apartenența Marii Britanii în UE.