Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis, din nou pe bicicletă. Mesajul șefului statului pentru autoritățile locale: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor
Klaus Iohannis, din nou pe bicicletă. Mesajul șefului statului pentru autoritățile locale: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

Klaus Iohannis, din nou pe bicicletă. Mesajul șefului statului pentru autoritățile locale: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

Președintele Klaus Iohannis a încălecat din nou pe bicicletă și a ajuns în Parcul Herăstrău, unde participă la un eveniment care marchează Ziua Mondială a Bicicletei. La eveniment partcicipă și primarul general al Capitalei, Nicșor Dan, precum și Ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Îmbrăcat sport, președintele Klaus Iohannis a declarat că este un adept al mersului pe bicictetă şi că încurajează această activitate. Iohannis s-a arătat nemulțumit de faptul  oraşele sunt mari parcări, pline de ambuteiaje, de aceea nu prea mulţi fac efortul de a merge pe bicicletă.

”Este ziua bicicletei şi în mod natural am venit aici pe bicicletă. Cred că este o zi foarte potriviă pentru a pomova şi noi politicienii mersul pe bicicletă. Este evident şi cred că toată lumea ştie mersul pe bicicletă este plăcut, sănătos, te scuteşte de ambuteiajele din trafic De ce nu merge mai multă lume cu bicicleta. Dacă mergeţi, veţi vedea de ce puţini fac acest efort. Sunt prea puţine piste pentru biciclişti şi împarţi banda cu şoferi nemulţumiţi şi dau de piste făcute aparent pentur biciclişti, dar se merge foarte greu pe ele. Sunt chestiuni uşor de remediat dacă vrem să promovăm mersul pe bicicletă în oraşele noastre”, a declarant președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Orașele au fost construite pentru automobile

Șeful statului a mai spus că este la îndemâna oricui mersul pe jos, pe trotinetă.

”Această discuţie pro-auto sau pro-bicicletă e peste tot în lume. Oraşele noastre au fost construite în ultima sută de ani pentru automobil. Totul este pregătit şi făcut pentru transportul auto. Dar trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor. Nu toată lumea vrea să meargă cu maşina. Pentru asta din păcate nu este suficient să ne întâlnim să vorbim ce frumos este să mergem cu bicicleta. Trebuie să şi facem ceva. E nevoie de planuri, strategii şi e nevoie să le punem în practică”, a spus Iohannis.

Președintele nu a ratat ocazia de a vorbi despre PNRR. ”Sunt bani mulţi în PNRR pentru a încuraja tran sportul nepoluant, însă punerea în practică revine autorităţilor locale. Care nu trebuie doar încurajate, ci ajutate şi sfătuite, iar atunci lucrurile se vor schimba radical. Nu mă gândesc numai la primării, în acelaşi fel şi consiliile judeţene. Bicicliştii nu au nevoie de 2 kilometri de pistă, ci 200 de kilometri de pistă, legături între localităţi”, a mai declarat şeful statului.

Recomandările lui Iohannis

Iohannis a transmis autorităților locale că trebuie să facă piste de bicicletă. ”Trebuie să înţelegem că drumurile le împărţim între automobilişti, cei cu trotinete şi alte mijloace de transport. Cei mai vulnerabili sunt pietonii şi bicicliştii. Mersul pe bicicletă este sănătos, este recomandat şi vă recomand tuturor să folosiţi bicicleta cât mai des posibil. Mă adresez autorităţilor locale şi centrale să faciliteze realizarea de piste pentru biciclete. Nu e ceva politicianist că vorbesc pro bicicletă.

Sunt adeptul mersului pe bicicletă în oraş şi cred că este un lucru pe care putem să îl promovăm cu foarte mult succes. Despre transport, reducerea poluării este atât de evidentă nevoia încât puţini mai trebuie convinşi că trebuie creat cadrul propice. Oraşele noastre sunt imense parcări, ambuteiaje, aerul devine poluat în orele de vârf.

Autorităţile locale să vină cu soluţii de transport public mai bune, mai confortabile, mai curate şi mai puţin poluante. La mulţui ani de ziua bicicletei”, a mai declarat şeful statului.