Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, consultările vizează stadiul legislaţiei electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara graniţelor, procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor de urmărire penală, reţinere, arestare sau percheziţie a membrilor Parlamentului, precum şi alte teme de interes public.

"Finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale trebuie să fie corectă şi transparentă. Românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezenţa unor candidaţi preocupaţi de buna gestionare a banilor publici şi care într-adevăr să-i reprezinte pe cetăţeni. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justiţia. De luni, încep o nouă serie de consultări pe aceste teme cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în actualul Parlament", scria Iohannis pe Facebook.

Consultările vor începe la ora 10,00 cu Partidul Social Democrat, urmând ca şeful statului să se întâlnească cu Partidul Naţional Liberal (ora 11,00), Uniunea Naţională pentru Progresul României (ora 12,00), Partidul Conservator (ora 15,00), Uniunea Democrată Maghiară din România (ora 16,00), Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale (ora 17,00).

*** Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat că se va prezenta la consultările de la Cotroceni însoţit de o delegaţie a social-democraţilor. El a spus că mandatul cu care vine la întâlnirea cu şeful statului vizează reforma electorală. ''Reforma electorală, aşa cum am stabilit. Asta înseamnă un alt sistem pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile locale şi pentru asigurarea votului tuturor cetăţenilor din afară ţării şi din ţară'', a precizat Victor Ponta.

*** Şi preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Gabriel Oprea, a anunţat că va merge la consultările de la Cotroceni. "Luni, mergem la consultări, la Cotroceni, mergem cu toată deschiderea, o delegaţie de şase colegi, UNPR este deschis, în actualul context de securitate, pentru orice proiect naţional adevărat pe care îl prezintă fie preşedintele României, fie orice formaţiune politică din România", a precizat Oprea.

*** Delegaţia Partidului Naţional Liberal va fi condusă de copreşedintele PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu aflându-se, în perioada 19 – 26 aprilie, la Adunarea Parlamentară a NATO, care se desfăşoară în SUA, în calitate de membru al delegaţiei României. Alături de Blaga, din delegaţie vor mai face parte prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban, vicepreşedintele Mihai Voicu şi secretarii generali Marian Petrache şi Gheorghe Flutur.

PNL va susţine la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis proiectele iniţiate de liberali cu privire la exercitarea votului de către cetăţenii din afara graniţelor şi la simplificarea şi accelerarea procedurilor parlamentare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe. "Mandatul nostru este clar la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, care ne pică ca o mănuşă. În legătură cu posibilitatea exercitării votului pentru cetăţenii din afara graniţelor, PNL a depus un proiect la Parlament pe care îl vom susţine şi în faţa preşedintelui", a afirmat Stroe.

El a arătat că liberalii sunt în favoarea simplificării şi accelerării procedurilor parlamentare în cazul cererilor justiţiei. "Suntem pentru şi avem de un an un proiect prin care se simplifică şi se accelerează procedurile parlamentare, în contextul în care propunem un termen de 48 de ore de soluţionare a cererilor justiţiei", a spus Stroe.

*** Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, a declarat că mandatul cu care se va prezenta luni la Cotroceni vizează alegerea primarilor într-un singur tur şi un prag de 3% pentru alegerile locale.

"Mandatul este foarte clar, vrem o legislaţie electorală care să asigure o reprezentare proporţională, primari dintr-un singur tur de scrutin şi, aşa cum am anunţat şi propus, 3% prag electoral pentru alegerile locale. Pentru parlamentare susţinem ideea revenirii pe liste judeţene, dar repartizarea mandatelor să fie pe un sistem care asigură reprezentare proporţională", a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, Kelemen Hunor.

El a precizat şi că este important ca toţi cetăţenii care doresc să îşi exercite dreptul de vot să poată face acest lucru neîngrădit şi în limitele legii.

"Există această posibilitate, există nişte criterii, înregistrarea prealabilă a celor care vor să meargă la vot, este un sistem care funcţionează peste tot în lume. Nu trebuie să fie niciun cetăţean român care doreşte să meargă la alegeri şi să participe la vot şi să nu aibă această posibilitate, respectând criteriile şi condiţiile legislative. Sigur, este importantă pentru alegerile prezidenţiale această posibilitate de a vota şi într-o oarecare măsură şi pentru alegerile parlamentare. Pentru locale şi pentru europarlamentare nu are nicio miză, dar trebuie găsită o soluţie echilibrată şi corectă", a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor va conduce luni delegaţia formaţiunii la consultările care vor avea loc la Cotroceni, din componenţa acesteia urmând să facă parte şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Rozalia Biro.

*** Liderul Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a precizat că va merge luni la consultările de la Palatul Cotroceni. "O să participăm la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Voi merge cu o delegaţie a grupului nostru, este prea devreme să spun cu ce mandat ne vom prezenta la întâlnire. O să stabilim luni în şedinţa de grup care va fi delegaţia şi cu ce mandat mergem la Cotroceni", a declarat, joia trecută, pentru Agerpres,  Varujan Pambuccian.