Klaus Iohannis, mesaj despre numirea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la CE

Klaus Iohannis, mesaj despre numirea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la CE Ursula von der Leyen. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Luni, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru decizia Uniunii Creștin Democrate (CDU, centru-dreapta) de a o nominaliza pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de Președinte al Comisiei Europene (CE).

Klaus Iohannis a exprimat salutul său după ce Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în vârstă de 65 de ani, a anunțat luni, la Berlin, într-o întâlnire a CDU, partid al cărui membru este și care o sprijină, că va candida pentru un nou mandat.

Klaus Iohannis: Salut decizia CDU de a o propune pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat

Salut decizia CDU de a o propune pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de Preşedinte al Comisiei Europene. Sunt încrezător în dorinţa sa de a consolida unitatea şi obiectivele strategice ale Uniunii Europene şi de a lucra pentru soluţii concrete pentru toate Statele Membre şi cetăţenii europeni”, a fost mesajul transmis de Klaus Iohannis pe X (fosta Twitter).

Următorul pas constă în Congresul Partidului Popular European (PPE), programat pentru perioada 6-7 martie, care va avea loc la București.

Klaus Iohannis, fără concediu în nouă ani de președenție. Prima apariție din acest an

Klaus Iohannis. Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

În timpul acestui eveniment, președinta CE va fi oficial desemnată ca „spitzenkandidat”, adică reprezentanta dreptei europene în alegerile europene din luna iunie.

Ursula von der Leyen și-a anunţat candidatura pentru un nou mandat la șefia CE

„Iau astăzi o decizie conştientă şi cugetată: doresc să mă prezint pentru un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene în urma alegerilor europarlamentare din luna iunie”, a confirmat Ursula von der Leyen la conferinţa de presă.

Rezultatele sondajelor din statele UE indică faptul că formarea unei alianțe în Parlamentul European între grupurile politice progresiste (popularii, socialiștii, Verzii și Renew) ar putea fi mai complicată de această dată, având în vedere creșterea popularității partidelor conservatoare și de extremă dreapta.

Totuși, aceste tendințe nu vor putea împiedica stabilirea unei majorități în sprijinul celor dintâi.

Ursula

Ursula von der Leyen. Sursa foto: UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ursula von der Leyen a fost în fruntea Comisiei Europene în timpul celor mai dificile crize ale ultimului deceniu - pandemia de COVID și invazia rusă în Ucraina.

Înainte de aceasta, a ocupat funcția de ministru al Apărării în Germania, în cadrul guvernelor conduse de CDU.