Tensiunile continuă să crească între Coreea de Nord și Coreea de Sud, iar recentele amenințări din partea Phenianului le agravează și mai mult.

După distrugerea biroului de legătură Nord-Sud, regimul lui Kim Jong-un a indicat că își va consolida prezența militară pe fostele situri de cooperare inter-coreeană.

De asemenea, ar putea reconstrui anumite posturi de pază de-a lungul zonei demilitarizate (DMZ) dintre cele două țări. În plus, Phenian a informat că a respins o propunere din partea lui Moon Jae-in, liderul Coreei de Sud, privind trimiterea unui emisar pentru a relua discuțiile.

Kim Yo-jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un, a văzut demersul sud-coreean  drept „o propunere sinistră și fără tact”, potrivit agenției nord-coreene KCNA.

La rândul său, armata nord-coreeană a declarat că va relua manevrele militare în zona de frontieră.

Seul a răspuns neted, denunțând comentarii „fără judecată” și „foarte nepoliticoase”.

„Avertizăm că nu vom mai tolera acțiuni și cuvinte nerezonabile din partea Nordului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albastre, președinția sud-coreeană, Yoon Do-han, care a apreciat în mod special că este „fără precedent și negândit” faptul că Phenian a dezvăluit că Moon Jae-in a propus să trimită un emisar.

La rândul său, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a estimat că amenințările din Nord ar încălca mai multe acorduri inter-coreene dacă acestea ar fi puse în aplicare.

„Nordul va plăti cu siguranță prețul dacă acest tip de acțiune (militară) va fi pusă în aplicare”, se arată într-un comunicat.

Apelurile la calm au venit din marile capitale occidentale după demolarea , marți, a biroului de legătură inter-coreean, care a fost deschis în orașul nord-coreean Kaesong în septembrie 2018, și a fost de atunci unul dintre simbolurile detensionării apărute în acel an în peninsulă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE