Kim Jong-un a FURAT planurile avionului de luptă american F-15 Eagle!

Kim Jong-un a FURAT planurile avionului de luptă american F-15 Eagle!

Hackerii nord-coreeni au pătruns în rețeaua cibernetică unei firme aerospațiale sud-coreene și au copiat planuri ale aparatului F-15 Eagle, avionul care formează coloana vertebrală a forțelor aeriene americane și sud-coreene.

Atacul cibernetic a început în 2014, dar autoritățile din Coreea de Sud l-au depistat abia în 2016, potrivit unor declarații acordate pentru Reuters de un oficial al poliției de investigații cibernetice sud-coreene.

În acest intervali, hackerii au obținut accesul în rețelele Korea Aerospace Industry, de unde au furat 42.000 de documente.

Printre acestea se află planurile design-ului aripii lui F-15, un avion de luptă cu două motoare, dat fiind că firma sud-coreeană construiește pentru compania Boeing aripile aparatului de luptă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Boeing afirmă spune despre KAI că este „un furnizor de mare valoare”.

US Air Force deține sute de F-15. Neînvins în luptele aeriene de la începutul anilor 1970,  Eagle este cel mai important aparat de luptă aer-aer american. Coreea de Sud a cumpărat 61 de avioane F-15, începând cu 2004.

Deși design-ul de bază al lui F-15 este mai vechi de 50 de ani, Eagle este totuși mai modern și mai sofisticat decât oricare dintre avioanele aflate în dotarea armatei nord-coreene.

Phenian-ul se chinuie să-și producă singur propriile arme de foc, piese de artilerie și nave de război, nu deține o tehnică suficient de avansată pentru a crea și fabrica aeronave militare.

Forțele aeriene ale Coreei comuniste operează sute de aparate, majoritatea fiind MiG-21, cumpărate din URSS în anii 1960-70-80.

În aceste condiții, un avion de luptă nou, cum ar fi F-15 Eagle, ar reprezenta o mană cerească pentru Phenian, care încearcă cu disperare să fure planurile de la un aparat occidental.

În realitate, Coreea de Nord nu are nici know-how-ul, nici resursele să copieze F-15 și nici măcar să adapteze planurile furate de la acesta la un model propriu.

Dr. Robert Edwin Kelly, profesor asociat la Universitatea Pusan din Coreea de Sud, a declarat pentru Daily Beast:

„Coreea de Nord nu va construi niciodată o forță aeriană serioasă.”

Istoria îi dă dreptate. În anii 1980, Coreea comunistă a înființat o fabrică de avioane în Panghyon și a cumpărat de la sovietici componente pentru aparatul bimotor MiG-29. Dar planul s-a dovedit prea ambițios.

Desigur, este posibil ca regimul de la Phenian să predea planurile F-15 unui stat capabil să le folosească.

Joost Oliemans, un expert militar independent, a declarat pentru Daily Beast:

„Singura lor opțiune ar fi să încerce să vândă informațiile, pentru care doar China pare a fi un candidat rezonabil.”

Hackerii Beijingului au fost și ei implicați în furtul planurilor câtorva arme americane, cum ar fi avioanene invizibile F-22 și F-35, succesoarele ultra-moderne ale F-15.

Furtul lui F-35 a reprezentat cea mai mare pagubă pentru americani. În 2007, hackerii chinezi au spart serverele aparținând companiei Lockheed-Martin și a furat informațiile legate de design-ul lui F-35. După câțiva ani, o companie chineză prezenta un prototip de avion de luptă invizibil, J-31, la care experții au remarcat frapante asemănări cu F-35.

Însă Oliemans se îndoiește că aripa de la F-15 ar reprezenta vreun ineters pentru China:

„Dacă furtul nu a obținut decât design-ul aripii, care nu reprezintă chiar cea mai modernă informație  pe care ți-ai dori să o obții de la un F-15, nu cred să fie de vreun interes pentru China.”

Și expertul continuă:

„De fapt, dat fiind cantitatea de planuri și alte date despre care se spune că ar fi fost furate de China însăși de la aparate precum F-22 și F-35, nu aș fi surprins ca ea să fi avut deja acces la design-ul aripii lui F-15.”

Aceasta înseamnă că planurile aripii furate de hackeri nu folosesc la nimic: China probabil că nu le va dori, Coreea de Nord nu știe să le folosească.

Însă aceasta nu înseamnă că atacurile cibernetice ale Phenian-ului nu trebuie să îngrijoreze. Robert Kelly:

„Vor încerca și vor încerca până vor reuși. Nici o normă nu îi constrânge, nici nu au legături economice cu Statele Unite sau cu Coreea de Sud, care pot fi compromise.”

La un viitor atac cibernetic, Phenian-ul ar putea pune mâna ceva mult mai valoros decât un model de aripă vechi de peste 50 de ani.