Evenimentul ZileiPoliticaKelemen Hunor vorbește deschis despre disputele din coaliție! Va putea funcționa alianța dintre PSD, PNL și UDMR?

Kelemen Hunor vorbește deschis despre disputele din coaliție! Va putea funcționa alianța dintre PSD, PNL și UDMR?

Kelemen Hunor vorbește deschis despre disputele din coaliție! Va putea funcționa alianța dintre PSD, PNL și UDMR?
Joi seara, Kelemen Hunor (UDMR) a vorbit despre neînțelegerile din coaliție, susținând că este un aspect normal având în vedere că alianța are două partide politice care și-au aruncat vorbe grele în trecut. Vicepremierul a mărturisit că PSD este prima forță în guvern, aceștia având cei mai mulți parlamentari.

Vicepremierul României, Kelemen Hunor (UDMR), a vorbit joi seara despre situați de la Guvern. Acesta a mărturisit că sunt neînțelegeri în noua coaliție, însă nu vorbim despre dispute peste care nu se poate trece. Liderul UDMR consideră că micile altercații nu împiedică buna funcționare a actualului Guvern Ciucă.

”Nimeni nu a spus, nimeni nu a promis că va fi o coaliţie unde nu vor exista dispute, dar asta este un lucru firesc. Trebuie să cădem de acord pe toate punctele care sunt acum pe ordinea de zi, dar eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă, bine”, a declarat Kelemen Hunor la Antena 3, joi seară.

În declarațiile sale, vicepremierul menționează și faptul că social-democrații reprezintă prima forță din Guvern, ei având mult mai mulți parlamentari. Vicepremierul României a vorbit și despre posibila coaliție dintre PNL și USR, menționând că în acest caz, liberalii ar fi reprezentat prima forță.

”Sunt multe diferenţe şi diferenţe, nu nuanţe, ci diferenţe semnificative. În primul rând, este o majoritate largă, de peste două treimi, cu care poţi să faci reforme chiar constituţionale, pe de-o parte. Pe de altă parte, prima forţă din coaliţie este PSD fiindcă are mai mulţi parlamentari decât PNL. PNL, UDMR şi minorităţi, avem cu toţi, împreună, câţi are PSD. Din acest punct de vedere s-a schimbat raportul de forţă în coaliţie. Cu USR, PNL era prima vioară ca să mă exprim în felul acesta”, a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că ”au administraţia în sânge, PSD-iştii fiindcă au fost la guvernare, ştiu ce înseamnă guvernarea, nu învaţă la locul de muncă, plus au o acoperire naţională, în ceea ce priveşte autorităţile locale”.

Lucrurile într-o coaliție nu sunt simple! Kelemen Hunor vorbește despre viziunile diferite din Guvern

Liderul UDMR a precizat faptul că, în prezent, coaliția de guvernare deține în jur de 90 la sută în tot ce înseamnă UAT-uri. Acest aspect este unul extrem de important, chiar dacă vorbim și despre viziuni diferite care pot crea conflicte. Kelemen Hunor a mărturisit că se poate ajunge la o înțelegere, iar Guvernul Ciucă poate funcționa fără probleme majore.

”Această coaliţie, împreună deţine în jur de 90 la sută în tot ce înseamnă UAT-uri. Acest lucru iarăşi este un lucru foarte important şi din acest punct de vedere nu mai vorbim de nuanţe, vorbim de nişte diferenţe semnificative, nemaivorbind că sunt şi viziuni diferite în multe domenii şi acest lucru s-a văzut şi când am negociat programul de guvernare, se va vedea şi în continuare. Dar iarăşi, nu este o tragedie, nu trebuie să spunem că vai, nu se pot armoniza poziţiile. Ba da, putem armoniza poziţiile celor trei- patru actori fiindcă vorbim şi de grupul minorităţilor naţionale fiindcă şi ei susţin guvernul, dar nu va fi uşor.

Dacă cineva crede că e foarte-foarte simplu, nu e. Nicio coaliţie nu este foarte simplă fiindcă sunt partide cu agende diferite, cu viziuni diferite, de la stânga la dreapta, de la centru-stânga la centru-dreapta”, a mai afirmat Kelemen Hunor.


Accesează: