Aviz pozitiv în Parlament pentru toți miniștrii din Guvernul Ciucă. Urmează votul de învestitură

Aviz pozitiv în Parlament pentru toți miniștrii din Guvernul Ciucă. Urmează votul de învestitură Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Marți, miniştrii care urmează să preia portofoliile în Guvernul condus de Nicoale Ciucă, au fost audiaţi în comisiile reunite. Toți cei care au fost evaluați au primit avize favorabile, a transmis premierul desemnat pentru formarea noului Executiv. Votul de învestitură va avea loc joi.

UPDATE 26. Vasile Dîncu, propus pentru Ministerul Apărării Naționale, aviz favorabil. Au fost întrunite 34 de voturi "pentru" avizul favorabil şi şase "împotrivă".

UPDATE 25: Gabriela Firea a primit aviz favorabil pentru mandatul de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

UPDATE 24: Daniel Cadariu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Turismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 23: Lucian Bode, Ministerul Afacerilor Interne, aviz pozitiv. La audieri, Bode a spus că în acest an, doar în zece luni, ministerul a pierdut 7.500 de angajați. Acesta a anunțat și că anul viitor vrea o nouă uniformă pentru poliție și jandarmerie: „Să schimbăm imaginea”.

UPDATE 22: Florin Spătaru, Ministerul Economiei, aviz pozitiv.

UPDATE 21: Alexandru Rafila, Ministerul Sănătății, aviz pozitiv: ”Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun. este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, la ce incidenţe de răspândire a virusului ar trebuie să se renunţe la certificatul verde, Rafila a spus: "Vă dau doar un exemplu teoretic, lucrul ăsta nu l-am stabilit, am discutat în principiu cu specialişti de sănătate publică: introducerea, de exemplu, ar putea să fie după trei săptămâni de creştere consecutivă cu un indice de multiplicare mai mare de 1,5. Retragerea ar fi o scădere similară, dar şi sub o incidenţă, să spunem, de 1 sau de 0,5, adică trebuie să găsim o incidenţă foarte scăzută, încât lucrul ăsta să nu pună în pericol sănătatea populaţiei.

Trebuie, în paralel, să nu renunţăm la încurajarea vaccinării, pentru că până la urmă trebuie să facem doar acest lucru, să încercăm să explicăm oamenilor că acest certificat verde este pentru protejarea sănătăţii, nu este un instrument opresiv. Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun".

UPDATE 20: Sorin Grindeanu, propus pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, aviz pozitiv: ”Portul Constanţa nu va fi privatizat sub nicio formă, sub mandatul meu.

"Avem o întreagă istorie legată de Portul Constanţa şi anume o întreagă poveste legată de interesele mai mult sau mai puţin strategice pe care le au alţii vizavi de Portul Constanţa. Vă asigur de un singur lucru şi să ţineţi minte: că Portul Constanţa, sub mandatul meu, nu va fi privatizat sub nicio formă. Ştiu anumite interese pe care pot să le aibă unii sau alţii, dar reprezintă un punct geostrategic important, cât şi un hub comercial cu un potenţial enorm", a susţinut Grindeanu, în timpul audierilor în cele două comisii de specialitate reunite”.

UPDATE 29: Florin Roman, ministrul propus la Cercetare, Inovare şi Digitalizare, aviz pozitiv. Florin Roman, a declarat, miercuri, că angajaţii din domeniul IT, cercetării, inovării şi digitalizării vor fi exceptaţi în continuare de la plata impozitului pe venit şi a arătat că intenţionează închiderea, la începutul anului viitor, a proiectului RO-NET, care prevede conectarea la internet, prin intermediul fibrei optice, a 700 de localităţi din zone izolate. El a arătat că acest proiect vizează aproximativ 180.000 de gospodări, 400.000 de cetăţeni şi 8.000 de firme private şi instituţii, dar că acesta are două impedimente pentru a fi recepţionat. El a mai arătat că mai există şi alte proiecte blocate.

UPDATE 28: Nicolae Ciucă: „Audierile au decurs foarte bine, toți cei care au intrat în comisii au primit avize favorabile. (Data trecută au fost audieri mai lungi, nu au fost superficiale cele de astăzi?) Nu am participat, nu mă pot exprima. (Șeful Armatei nu a participat la ședința solemnă). Nu comentez.”

UPDATE 27: Bogdan Aurescu, propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, a primit aviz favorabil. Situația voturilor: 31 PENTRU, 11 ÎMPOTRIVĂ.

UPDATE 26: Barna Tanczos, propus la conducerea Ministerului Mediului, a primit aviz favorabil. Situația voturilor: 24 PENTRU, 10 ÎMPOTRIVĂ.

UPDATE 25: Florin Roman a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Cercetării și Digitalizării. Situația voturilor: 55 PENTRU, 22 ÎMPOTRIVĂ.

UPDATE 24: Dan Vîlceanu a primit aviz favorabil. Situația voturilor: 18 PENTRU, 8 ÎMPOTRIVĂ, 0 ABȚINERI.

George Simion, prezentat drept academicianul „Eugen Simion”

UPDATE 23: Monica Anisie a gafat grav. Senatoarea liberală l-a prezentat pe George Simion, liderul partidului AUR, drept academicianul „Eugen Simion”.

Co-președintele AUR a adresat o serie de critici la adresa ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, despre care a spus că a „primit ordine de la domnul Arafat”.

UPDATE 22: Alexandru Rafila a primit aviz favorabil.

UPDATE 21: Sorin Grindeanu a primit aviz favorabil. Situația voturilor: 24 PENTRU, 9 ÎMPOTRIVĂ, 0 ABȚINERI.

„România mai degrabă nu are o infrastructură pe transport conformă cu statul țării noastre”, a spus viitorul ministru al Transporturilor, care și-a exprimat scepticismul în legătură cu câți kilometri de autostradă vom avea la finalul anului 2021.

„Din informațiile pe care le am în acest moment vorbim de posibilitatea de a da 7 km de autostradă în folosință pe tronsonul Târgu-Mureș-Ungheni. De asemenea, vorbim de posibilitatea de a da în folosință lotul 2 din Sebeș-Turda, pe o lungime de 25 de kilometri, dar acolo avem probleme de structură, de surpări și am un mare semn de întrebare privitor la darea în folosință a lotului doi din Sebeș-Turda”, a spus Sorin Grindeanu.

S-a lăsat cu scandal: AUR, solicitat să intre în sistem online de ședință

UPDATE 20: Tensiuni în ședința comisiilor care oferă, miercuri, aviz (ne)favorabil miniștrilor care ar urma să formeze Cabinetul Nicolae Ciucă. Șeful ședinței le-a transmis câtorva politicieni AUR să poarte masca de protecție la întrunire, așa cum impune regulamentul.

Unul dintre aceștia a invocat probleme medicale, însă șeful ședinței a subliniat că există și opțiunea de a participa la audieri în sistem de videoconferință.

UPDATE 19: Dan Vîlceanu: „Dincolo de cei 29 de miliarde pe care îi vom putea lua prin PNRR, foarte important este că avem aceste 64 de reforme care vor schimba România, reforme uitate în cei 30 de ani de la Revoluție. Aș vrea să avem o dezbatere, să putem discuta, nu numai astăzi, dar și în viitor, ca dialogul nostru să fie permanent”.

UPDATE 18: Sorin Cîmpeanu, ministrul propus pentru Educație, a primit aviz favorabil. Situația voturilor: 29 PENTRU, 3 ÎMPOTRIVĂ.

„Principala problemă implică echitatea: implică accesul la educație pentru comunitatea rromă și nu numai. Este nevoie de o nouă lege a educației naționale, de săptămâna viitoare”, a spus Cîmpeanu, la audieri.

UPDATE 17: Alexandru Rafila: „În mod evident, trebuie să ne pregătim pentru un nou val al pandemiei, să o facem asumat și să găsim o soluție acceptabilă la nivelul societății. Discuțiile legate de certificatul verde, de exemplu, sunt foarte pasionale. Sunt un susținător dintotdeauna al vaccinării. Trebuie să încurajăm vaccinarea, poate avea succes dacă încercăm nu să ne uniformizăm mesajele, ci să fim favorabili acestei metode. Este unul dintre cele trei elemente care au dus la sporirea populației. De cinci ori a crescut, iar acest lucru se datorează în bună măsură vaccinului, care a prevenit moartea mai ales în rândul copiilor. Dacă acum ne confruntăm cu o situație de pandemie, trebuie să încurajăm vaccinarea.

Obiectivul lui Rafila: Vaccinarea a 10 milioane de români în 90 de zile

Trebuie să lucrăm astfel încât în următoarele 90 de zile să reușim să vaccinăm cel puțin 10 milioane de persoane în România. Poate fi realizat dacă oferim suficient populației informații - un pachet de informare, fără note care să sugereze (n.r. manipulări în legătură cu vaccinarea). Certificatul verde este un instrument utilizat în scopul protecției individuale sau publice, într-o perioadă în care există riscuri pentru sănătatea publică”.

UPDATE 16: Adrian Câciu a primit aviz favorabil pentru ocuparea funcției de ministru al Finanțelor. Situația voturilor: 34 PENTRU, 7 ÎMPOTRIVĂ, 0 ABȚINERI.

„Eu sunt un tip proactiv. Nu o iau razna din perspectiva proactivității. Acolo unde sistemul nu e eficient încerc să vin cu propuneri de eficientizare. Eu nu mă cred Harap-Alb, eu sunt rezultatul echipelor, al oamenilor cu care am lucrat. La fe și la Agricultură, rezultalele nu au fost că a fost Câciu acolo, ci grație echipei. La Finanțe este o echipă, nu e impredictibilă. Voi dori să fac discuții inclusiv cu mediul economic”, a spus Adrian Câciu.

Proiectul Anghel Saligny, „absolut necesar”

UPDATE 15: Ministrul propus de UDMR pentru portofoliul Dezvoltării, Cseke Attila, a primit aviz favorabil. Situația voturilor: 34 PENTRU, 6 ÎMPOTRIVĂ.

„Cu acordul Parlamentului, putem să continuăm ceea ce am început în decembrie. Sunt două-trei domenii mari care ne aşteaptă ca şi provocare la MDLPA - partea de dezvoltare, cea mai vizibilă a ministerului, în care, pe lângă programele consacrate, anul acesta deja a avansat Programul naţional de construcţii de creşe, în care avem deja aprobate 138 de unităţi administrativ teritoriale, 43 sunt deja în procedură de achiziţii. Şi lucrăm la lansarea unui nou program de investiţii: patinoare artificiale didactice pentru mediul urban, în primul rând, din România, pe două proiecte tip. Evident, toate investiţiile pe care le avem le vom continua şi vor fi lansate şi alte investiţii, ele sunt cunoscute.

Avem necesitatea revizuirii Codului administrativ, elaborarea unui Cod de procedură administrativă, un Cod de finanţe publice locale şi Codul pentru amenajarea teritorului. În PNRR, ca şi reforme, avem necesarul - ceea ce ne-am asumat - de creare de consorţii administrative, care să ajute în colaborarea şi rezolvarea în comun a unor servicii publice de către UAT-uri, acolo unde există lipsă de personal, şi sunt cele două mari programe de investiţii care trebuie să pornească. În primul rând, cel din PNRR, unde MDLPA are programe de 4,55 miliarde de euro şi care privesc o parte de renovare de clădiri publice, respectiv blocuri de locuinţe, şi încă 2,1 miliarde pentru fondul local, pentru autorităţile administraţiei publice locale, în care sunt foarte multe investiţii. Ceea ce este specific PNRR-ului propus sau părţii din PNRR propus de Ministerul Dezvoltării este aceea că noi ne-am dorit şi am reuşit să convingem Comisia Europeană cu privire la necesitatea unui sistem cu fonduri prealocate (...), astfel încât fiecare UAT va avea prealocată o anumită sumă”, a spus Cseke Attila.

Potrivit viitorului ministru al Dezvoltării, programul de investiții Anghel Saligny, care se ridică la suma de 50 de miliarde de lei, prezintă proiecte de 137 de milioane de lei, „ceea ce arată că acest program a fost absolut necesar şi domeniile pe care le propune a fi rezolvate sunt nevoi stringente ale autorităţilor şi comunităţilor locale, fie că vorbim de apă, canalizare, drumuri, introducerea reţelelor de gaze naturale”.

UPDATE 14: Fostul ministru USR al Justiției a comentat afirmațiile făcute de ministrul propus de PNL, Cătălin Predoiu: „Nu v-ați referit la SIIJ, dar se referă foarte clar la SIIJ programul de guvernare. Vă angajați să o desființați abia anul viitor, dar veți înființa o nouă structură - aceeași Mărie cu altă pălărie”.

„Îl votăm și pe ăsta...”

UPDATE 13: George Simion, către membrii AUR: „Îl votăm și pe ăsta (n.r. propunerea PSD pentru Ministerul Finanțelor, Adrian Câciu)”.

UPDATE 12: La ora 12.00 intră la audieri alți 12 miniștri, printre care Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila și Dan Vîlceanu.

UPDATE 11: Adrian Chesnoiu, propunerea PSD pentru Ministerul Agriculturii, a primit aviz favorabil. Iată situația voturilor: 28 PENTRU, 6 ÎMPOTRIVĂ, 0 ABȚINERI.

UPDATE 10: Cătălin Predoiu, propus de PSD pentru Ministerul Justiției, a semnalat că încrederea în acest domeniu a scăzut drastic. „Magistratura în ansamblu este în discordie, una din teme fiind desființarea SIIJ”, a mai spus Predoiu.

Autoritățile judiciare „să treacă mai serios la treabă”

„S-a format în ultimii ani un nod asupra soluțiilor. Abordarea corectă e ca fiecare să slăbească sfoara de care ține. Dacă acest nod va fi transformat într-unul gordian, ca urmare a unei poziții rigide, nu vom ezita să îl tăiem cu sabia legiferării”, a transmis Cătălin Predoiu la audieri, lansând un apel la adresa șefilor parchetelor din țară, care trebuie „să treacă mai serios la treabă”.

„Nu putem asista cum interlopi își afișează averile”, a mai adăugat posibilul viitor ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Anca Dragu critică programul de guvernare și de audieri a miniștrilor PNL-PSD-UDMR

UPDATE 9: Anca Dragu critică vehement programul de audiere a miniștrilor din coaliția PNL-PSD-UDMR. „Calendarul audierilor mi se pare extrem-extrem de strâns, superficial, poate, pentru că audierile vor dura cam 35, maxim 45 de minute. Or este total insuficient. Ar trebui să fie cel puțin o oră fiecare audiere, chiar la două ore.

Pentru audierea Guvernului Cioloș a fost așa, eu când am fost audiată ca ministru în 2015, cred că a durat aproape două ore audierea mea. Deci 35 de minute este incredibil de puțin și arată intenția asta să facem totul pe repede înainte, să ne prefacem că muncim”, a transmis Anca Dragu, demisă din funcția de șef al Senatului, marți, 23 noiembrie.

Politicianul USR a mai precizat că programul de guvernare al viitoarei alianțe „are foarte multe prevederi generale, m-am uitat la partea de taxare și fiscalitate, unde sunt poezii, mai degrabă, revizuirea distorsiunilor și lacunelor din legislația fiscală, asigurarea echității, dar nu avem măsuri concrete”.

„Avem însă câteva măsuri concrete în ceea ce privește cheltuielile, însă acestea nu vin și cu o cuantificare, cât costă aceste noi cheltuieli și cine le plătește și când”, a mai spus Anca Dragu pentru RFI.

UPDATE 8: Adrian Câciu, propunerea PSD la Ministerul Finanțelor: „Am participat la elaborarea a trei programe de guvernare, inclusiv cel prezent. Am pus accent pe opiniile mele în formarea bugetelor. La Ministerul Agriculturii am reușit să triplăm bugetul chiar dacă există reglementări de de bugete de cheltuieli. Unii dintre voi mă cunosc, poate sunt controversat. Am ales să îmi exprim opiniile în spațiul public. Va trebui să demonstrez că ceea ce am spus cu privire la bugetul de Finanțe este gestionat, bugetat sau legat de modul în care instituțiile de control trebuie să își facă treaba, va trebui să mă ancorez în realitate și să și livram. Legat de măsurile fiscale care vor fi aplicabile în 2022 avem multe lucruri de făcut”.

Eduard Novak și Lucian Romașcanu au primit aviz favorabil

UPDATE 7: Eduard Novak a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Sportului, cu 17 voturi PENTRU.

UPDATE 6: Lucian Romașcanu, propunerea PSD pentru Ministerul Culturii, a obținut aviz pozitiv. Iată situația voturilor: 15 PENTRU, 3 ÎMPOTRIVĂ, 1 ABȚINERE.

UPDATE 5: S-a încheiat prima rundă de audieri. La ora 11.00 va fi audiați Sorin Cîmpeanu, Cseke Attila, Adrian Câciu și Cătălin Predoiu.

A început prima rundă de audieri

UPDATE 4: Lucian Romașcanu, propunerea PSD pentru Ministerul Culturii: „Sper să preiau din ceea ce s-a întâmplat bine, cu viziune până acum, și să ducem mai departe. Cea mai importantă prioritate este finanțarea, n-am reușit să ne apropiem de 0,1% din PIB decât în anul Centenarului. Mare parte din bani nu fac decât să tranziteze Ministerul, mergând către salariile instituțiilor subordonate, iar programe importante, precum cel de restaurare a monumentelor istorice, s-au văzut întotdeauna fără fonduri necesare. Mi-aș dori să conving colegii din Guvern să ajungem la 0,1% din PIB, iar, în următorii 8 ani, sperăm la 1%. Industria creativă din România aduce 3,5% din PIB, chiar în contextul acesta vitreg, iar Ministerul Culturii joacă un rol extrem de important în susținerea tuturor evenimentelor culturale, chiar dacă sunt ale statului sau sunt operate de jucători independenți”.

UPDATE 3: Eduard Novak, propunerea UDMR pentru Ministerul Sportului: „Trebuie să creăm un sistem să motivăm și să punem la lucru antrenorii, să fie specializați, pe categorii și, desigur, să fie și recompensați financiar. Un salariu de 2.500 de lei - 3.000 de lei nu e motivant pentru antrenori”.

UPDATE 2: Adrian Chesnoiu, propunerea PSD pentru Ministerul Agriculturii: „Agricultura României este la un moment de răscruce, vedem ce se întâmplă la nivel global. România e un mare producător de cereale, cu un potențial agricol fantastic, pe care, din păcate, poate nu am știut cel mai bine să-l exploatăm ca să putem deveni, pe lângă exportator de materii prime, exportator de produse cu valoare adăugată” a afirmat Adrian Chesnoiu, punctând că ”este un pilon principal să înțelegem, poate în al 12-lea ceas, că atât timp cât știm să producem și fermierii români sunt capabili să producă materie primă de înaltă calitate, este responsabilitate noastră, a factorilor decidenți, să venim cu politici publice coerente”.

UPDATE 1: Au început audierile miniștrilor de la ora 10.00.

Știre inițială: Miniştrii propuşi să facă parte din Cabinetul condus de către Nicolae Ciucă vor fi audiaţi miercuri în comisiile parlamentare de specialitate.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marţi, la Parlament, lista Cabinetului PNL - PSD - UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului.

Conform prevederilor regulamentare, fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Lista Guvernului PNL - PSD - UDMR este următoarea

* prim-ministru - Nicolae Ciucă

* vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu

* vicepremier - Kelemen Hunor

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila

* ministrul Finanţelor - Adrian Câciu

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu

* ministrul Economiei - Florin Spătaru

* ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Constantin-Daniel Cadariu

* ministrul Energiei - Virgil Popescu

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu

* ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila

* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna

* ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu

* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi

* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea

* ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman

* ministrul Sportului - Eduard Novak

* ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu

* ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode

* ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu

* ministrul de Externe - Bogdan Aurescu.

Audierile în comisiile parlamentare încep la ora 10.00.