Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Justiţia de dincolo de cazurile răsunătoare de corupţie
Justiţia de dincolo de cazurile răsunătoare de corupţie

Justiţia de dincolo de cazurile răsunătoare de corupţie

În timp ce marile dosare de corupţie ţin ocupată agenda publică şi televiziunile de ştiri dezbat soarta figurilor foarte cunoscute care au intrat în malaxorul judiciar, departe de ochii publicului, la capătul României se petrec drame revoltătoare în care Justiţia joacă un rol greu de priceput.

 Sânnicolau Mare este cel mai vestic oraş al României, geografic. E plasat aproape de graniţa cu Ungaria şi foarte departe de camerele de luat vederi ale televiziunilor care urmăresc marile afaceri judiciare. Aici Justiţia pare a funcţiona după o logică imposibil de înţeles şi foarte greu de acceptat pentru orice om cu cea mai mică urmă de instinct al dreptăţii.

O familie din această parte a ţării petrece Paştele într-o durere de neimaginat. Nimeni nu poate percepe dimensiunea dramei prin care trece această familie. Pot înţelege sentimentul numai părinţii care au fost puşi în situaţia oribilă de a-şi conduce la cimitir copilul.

În urmă cu o săptămână părinții Dorei Târziu, o fată de 16 ani din Cenad, se pregăteau de sărbători gândindu-se la cadourile pe care le pregătesc pentru copilul lor, la toate lucrurile pe care le face o familie normală înainte de Paște. Se gândeau la toate acele lucruri la care s-au gândit alături de ei în aceste zile milioanele de părinți care s-au pregătit să petreacă sărbătorile în familie, alături de cei dragi.

Toată lumea le-a fost spulberată și devastată într-o secundă când Dora, fiica lor, a fost aruncată în brațele morții. Fata a fost izbită de un BMW care circula nebunește prin localitate și lăsată apoi pe marginea drumului într-o baltă de sânge, după ce șoferul vinovat a fugit de la fața locului.

A ajuns în comă la spital și acolo a murit. De dincolo de moarte, Dora a salvat mai multe vieți, după ce părinții ei au acceptat donarea de organe. În timp ce, sfâșiați de durere, părinții năpăstuiți treceau prin aceste patimi oribile, Justiția despre care vorbim non-stop și-a pus în mișcare mecanismele menite să funcționeze agresiv și ferm în situații atât de grave.

Poliția l-a identificat pe autorul accidentului. S-a aflat că e un plod de baștan care se distra cu un bolid de lux BMW. Agenții din zonă îl știau bine pe șmecherul cu BMW, pentru că nu trecuse mult timp de când i-au ridicat permisul de conducere. Beizadeaua circulase cu un autoturism neînmatriculat și refuzase să oprească la semnalele agentului de poliție. Profilul șoferului criminal e completat și cu tot felul de postări în rețele sociale, unde se lăuda fără jenă că se distrează circulând cu 180 de kilometri pe oră prin localitate.

L-au prins și l-au predat pachet unui procuror de la Parchetul Sânnicolau Mare. O ”unitate” de Parchet despre care s-a mai scris în presă o singură dată, acum câțiva ani, când procurorul-șef a fost arestat pentru acte de corupție.

Parchetul Sânnicolau Mare l-a prezentat pe plodul de baștan în fața judecătorului, cerând arestarea preventivă. Instanța a decis că șmecherul cu BMW nu e pericol public și l-a trimis acasă, să-și petreacă liniștit sărbătorile. În timp ce părinții și prietenii Dorei Târziu o plângeau răvășiți de durere, Sofian Precup s-a dus acasă să se laude iar pe Facebook cu ”imunitatea” lui în fața legii. Culmea, Parchetul Sânnicolau Mare nu a contestat măsura primei instanțe. Nu s-au mai ostenit să ceară și Tribunalului Timiș să se pronunțe.

Este imposibil de priceput ce logică juridică și mai ales de bun-simț elementar poate determina lăsarea în libertate a unui astfel de individ. Ce trebuia să facă în plus? Să tragă cu mitraliera din BMW-ul de lux cu care a comis accidentul?

Astfel de cazuri, în care vezi stupefiat că tot felul de personaje dubioase au o ”imunitate” inexplicabilă în fața Justiției, te fac să realizezi că suntem încă foarte departe de un sistem judiciar eficient și imparțial.

Este pur și simplu inadmisibilă o astfel de situație pentru o țară care pretinde că face pași mari în instaurarea statului de drept. Și nu este singura situație din Banat. Se întâmplă lucruri la fel de bizare chiar și la Curtea de Apel Timișoara, unde este tergiversat de cinci ani un dosar al unui alt baștan, Ionelaș Cârpaci, nașul mafiei imobiliare din capitala Banatului.

Nașul mafiei imobiliare a baștanilor își savurează liniștit averea de nabab, fără să fie deranjat de vreo autoritate a statului.

Statul nu se intreabă niciodată cum e posibil ca un incult analfabet, fără nicio afacere la vedere, să dețină imobile de zeci de milioane de euro. Consiliul Superior al Magistraturii, atât de grijuliu și atent cu declarațiile politicienilor, nu are absolut nicio problemă cu tergiversarea unui proces mai bine de cinci ani de zile la o curte de apel.

Domnilor de la CSM și DNA, mai luați privirile de pe cazurile sclipicioase cu politicieni corupți și priviți atenți în țară! E un dezastru îngrozitor.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


Pagina de autor a jurnalistului Mălin Bot, de pe evz.ro

 
 


.

Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 


Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!