Evenimentul Zilei > Actualitate > Jurnalist britanic: Bucureşti, oraş cu reputaţia unei monstruozităţi comuniste
Jurnalist britanic: Bucureşti, oraş cu reputaţia unei monstruozităţi comuniste

Jurnalist britanic: Bucureşti, oraş cu reputaţia unei monstruozităţi comuniste

Jurnalistul Benji Lanyado, de la cotidianul britanic "The Guardian", a făcut o vizită în ţara noastră, în cadrul periplului său de la Londra la Istanbul.

Plecat în căutarea mormântului lui Vlad Ţepeş, britanicul a ajuns la Bucureşti, care i-a creat impresia unui oraş ca o "monstruozitate comunistă din beton, în mare parte reconstruit de Ceauşescu după cutremurul devastator din 1977".

Primul popas al britanicului în Bucureşti este Centrul Vechi, în Lipscani, pe care îl portretizează în alb şi negru, evidenţiind contrastele frapante ale mizeriei şi opulenţei care reuşesc şi acum să coexiste într-o zonă complet ignorată de regimul comunist.

Dacă în Capitala amorfă lucrurile par să evolueze înspre modernitate, situaţia în restul României este cu totul alta, spune Lanyado. Jurnalistul a călătorit în căruţa cu coviltir, alături de doi ţigani, către Snagov, mărturisind că şi-a dorit să părăsească Bucureştiul din clipa în care a ajuns acolo.

La Mănăstirea Snagov, unde se află osemintele temutului voievod, se ajunge cu barca, iar britanicul nu uită să precizeze că, în acest sens, "a trebuit să o strige pe Ana".

A urmat o vizită scurtă a lăcaşului de cult, presărată cu explicaţiile istorice ale preotului. Acesta subliniază că, în ciuda reputaţiei sângeroase a lui Vlad Ţepeş, domnitorul nu a putut fi decât "un om bun", pentru că "a fost ctitor de mănăstire". Năucit de realităţile româneşti, jurnalsitul de la "The Guardian" îşi încheie ziua petrecută în ţara noastră cu o concluzie deloc favorabilă: "O zi obositoare în România".

TURISM: Călător străin prin România | FOTO