Aproape toată administrația locală a județului Argeș, plus o parte din parlamentari, sunt cercetați pentru corupție. Fostul președinte al Consiliului Județean, Constantin Nicolescu, este în închisoare, iar primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc, abia a ieșit din arestul preventiv.

Unul din cele mai bogate județe din România, unde se află cel mai mare exportator al țării, Dacia Pitești, pare a fi măcinat de corupție, la nivelul administrației locale. Investitorii străini nu se ciocnesc însă de această problemă, ci de tergiversarea autostrăzii Pitești-Sibiu. Renault a amenințat că și-ar putea reloca producția în Maroc, dacă nu se deschide această legătură vitală pentru exporturile spre Vest. Guvernul Ponta a reacționat însă pozitiv și a introdus autostrada în Master Planul General pentru Transporturi.


FOTO: Primarul Piteștiului, Tudor PendiucPrimul partid regional

În plan politic, urmare a intervenției DNA, bătălia pare deschisă în județul dominat, până acum, autoritar de PSD.


 

România 4 you. Marile proiecte: Autostrada spre Sibiu și Transfăgărășanul deschis non-stop

România 4 you. Salarii și pensii mai mari decât media din România


Deocamdată, PNL acționează destul de timid, dar în Argeș se va înființa, mulțumită noilor prevederi din legea partidelor, una din primele formațiuni politice regionale.


PSD continuă să nu aibă adversar în județul Argeș, în afară de procurorii anticorupție


Fostul parlamentar PDL Mircea Andrei, cunoscut și pentru faptul că a fost avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu, și-a înscris, la 23 septembrie, la Tribunalul București, Partidul pentru Argeş şi Muscel (PAM). În 2012, Mircea Andrei a fost artizanul Alianţei pentru Argeş şi Muscel, care a câștigat 24 de posturi de primari. În 2011, la celebrul miting organizat de PSD în apărarea președintelui CJ Constantin Nicolescu, Victor Ponta spunea că Mircea Andrei va ajunge la închisoare, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum. PSD nu a suferit politic de pe urma acestei arestări: în 2014, după ce Nicolescu a ajuns în închisoare, candidatul partidului, Florin Tecău, a câștigat fără probleme alegerile pentru președinția CJ.


FOTO: În 2011, conducerea PSD s-a dus la Pitești pentru a-l apăra pe președintele CJ, Constantin NicolescuPrimarii PSD, anchetați în masă

Și alți edili din orga nizația social-democrată locală au pro bleme cu justiția. În martie 2014, DNA anunța că un număr de 43 de primari din judeţul Argeş (toți de la PSD) sunt urmăriţi penal, pentru abuz în serviciu, în dosarul deputatului Mircea Drăghici şi al fostului preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu, în legătură cu atribuirea unor contracte de aproape 3,8 milioane de lei firmei controlate de parlamentar.


PSD continuă să nu aibă adversar în județul Argeș, în afară de procurorii anticorupție


În septembrie 2014, urmare a apariției ordonanței care permitea migrația aleșilor locali, social-democrații au racolat 12 primari de la PNL, PDL și PP-DD. Județul are 102 primari.

Piteștiul, condus din Centrul Cultural

După ce, în august, a ieșit din lunga perioadă de arest, eternul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, conduce urbea din Centrul Cultural, întrucât se află sub control judiciar și nu are voie să comunice cu inculpaţii sau cu martorii din acest dosar, cu excepţia fiicei sale. La alegerile din 2012, Pendiuc a câștigat cu fabulosul scor de 75%. El este unul din cei mai longevivi primari din România, fiind ales neîntrerupt din 1992. Inițial, Pendiuc a fost membru al FSN/ PD (formațiunea condusă de Petre Roman), dar ulterior, în perioada în care Adrian Năstase era premier, el a trecut la PSD. DNA îl cercetează pe Pendiuc pentru acordarea unor contracte de achiziţii publice, prejudiciul fiind estimat la aproximativ un milion de euro.


România 4 you. Marile proiecte: Autostrada spre Sibiu și Transfăgărășanul deschis non-stop

România 4 you. Salarii și pensii mai mari decât media din România


Efectul Renault-Dacia

● Argeșul are o suprafață de 6.862 de kilometri pătrați.

● Populația: 591.353 de locuitori (locul nouă), în scădere față de vârful de 681.206, înregistrat în 1992.

● PIB-ul pe cap de locuitor este 35.000 lei, locul cinci în țară

● Salariul mediu brut 2.541 lei (aprilie 2015), cu 0,9% sub media pe țară.

● Speranța de viață (2010): 74 ani

● Aproape 60% din gospodării au canalizare (date de la recensământul din 2011)

● Piteștiul se află pe locul șapte în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri (2015, clasament realizat anual de către revista Forbes)

● Rata șomajului: 4,85% (date AJOFM, publicate în septembrie 2015)

● Valoarea exporturilor: 2,6 miliarde euro (date din 2013, 10,97% din totalul exporturilor României, locul doi, după București)


România 4 you. Marile proiecte: Autostrada spre Sibiu și Transfăgărășanul deschis non-stop

România 4 you. Salarii și pensii mai mari decât media din România