Editura Evenimentul si Capital

Judecătorii salvează onoarea CSM. Reacţie-premieră în Justiţie

Jud. Cristina Tarcea,rnmembru de drept alrnCSM şi şefa Înaltei Curţi
Autor: | | 2 Comentarii | 4471 Vizualizari

Cinci membri ai CSM au luat, ieri, o decizie fără precedent în vederea respectării dreptului la apărare, consfiinţit în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Judecătoarele Cristina Tarcea, Nicoleta Ţînţ, Simona Marcu, Lia Savonea şi Evelina Oprina au lăsat Plenul CSM fără cvorum, ştiind că se urmăreşte „decapitarea” Inspecţiei Judiciare.

Cele cinci judecătoare au refuzat să asigure cvorumul Plenului CSM, acest lucru determinând amânarea şedinţei, ştiind că Inspecţiei Judiciare (IJ) i-a fost respinsă cererea de amânare a discutării raportului de audit, „fiind exprimată neechivoc intenţia de a pune în discuţia Plenului (...) revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare ca urmare a raportului”.

Au apărat un principiu

Judecătoarele, în frunte cu şefa Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, afirmă că articolul 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale obligă la respectarea dreptului la apărare al oricărei persoane vizate de o procedură de revocare.

„Dat fiind că nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii, refuzăm ca prin asigurarea cvorumului de Plen să creăm astfel cadrul necesar pentru încălcarea unui drept fundamental. Ne-am asumat această poziţie pentru a apăra un principiu, chiar dacă suntem conştienţi de faptul că atitudinea noastră poate fi de natură să aducă atingere interesului unor persoane, inclusiv colegi magistraţi, cărora le cerem, sincer, scuze”, au arătat cele cinci judecătoare, într-un comunicat.

Poziţia celor cinci este împărtăşită şi de judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, aflată în concediu în străinătate: la rândul ei, aceasta a emis un comunicat în care a explicat că în spatele schimbării conducerii IJ ar sta controlul Inspecţiei la DNA. Pe data de 29 august, IJ a solicitat amânarea analizării raportului de audit pe 2016, care arăta, printre altele, că nu au fost implementate recomandările auditului pe 2015. IJ solicita amânarea, pentru a depune la dispoziţia Consiliului un raport complet privind stadiul implementării respectivelor recomandări.

FOTO 2. Jud. Evelina Oprina, membru ales în CSM şi reprezentant al judecătorilor tribunalelor. FOTO 3. Jud. Lia Savonea, membru ales în CSM şi reprezentant al judecătorilor curţilor de apel FOTO 4. Jud. Simona Marcu, membru ales în CSM şi reprezentant al judecătorilor Înaltei Curţi FOTO 5. Jud. Nicoleta Ţînţ, membru ales în CSM şi reprezentant al judecătorilor curţilor de apel

Acum două zile

În şedinţa Comisiei nr. 1, care a avut loc acum două zile, s-a respins solicitarea IJ şi s-a decis luarea în discuţie în Plen a revocării şefului IJ, Lucian Netejoru, dar şi a adjunctului său, Gheorghe Stan.

Fondul scandalului: Control la DNA

Judecătoarea Gabriela Baltag a arătat ce ar putea sta în spatele schimbării conducerii IJ: „Am citit cu uimire avalanşa de materiale care mi-au ajuns pe mail (...). Ca într-o competiţie, s-au întrecut pe rând, cu numeroase reclamaţii, formulate la adresa activităţii IJ care se pare că şi-a realizat obiectivele «fără tact şi respect» atunci când a verificat structura de parchet, supusă unui control obişnuit pentru instanţe, reclamaţii venite nu doar de la vârful DNA, ci şi din partea unor inspectori judiciari, îngrijoraţi de limitele controlului”.

Reacția a opt membri

CSM Urmare a refuzului celor cinci judecătoare de a participa la şedinţa de Plen, opt membri ai CSM au emis un comunicat: „Refuzul de participare la orice şedinţă pentru a determina amânarea acesteia pentru lipsă de cvorum până când se va lua o decizie în sensul dorit de o minoritate reprezintă o presiune de neacceptat”, susțin judecătorii Annamaria Chiș, Bogdan Mateescu, Mihai Bălan și procurorii Codruț Olaru, Cristian Ban, Florin Deac, Nicolae Solomon și Tatiana Toader

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate