Întrebat în cadrul unui interviu acordat pentru postul de televiziune american FoxNews, ce ar putea face liderii iranieni, Bolton a declarat: "Ei ar putea accepta oferta președintelui de a negocia, ar putea renunța în totalitate la programele lor de dezvoltare a rachetelor balistice și a armelor nucleare  în așa fel încât acest lucru să fie verificabil, nu așa cum stau lucrurile conform prevederilor actualului tratat nuclear Iran, care într-adevăr nu este deloc satisfăcător ".

"Dacă Iranul este  serios cu adevărat, ar veni la masa negocierilor. Vom afla dacă sunt sau nu."

 

Bolton a adăugat faptul că blocarea strâmtorii Ormuz ar fi cea mai gravă greșeală a Iranului, dar că el crede că Teheranul joacă la cacealma cu privire la  această amenințare.

 

Comandantul Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), generalul-maior Mohamad al-Jafari, a anunțat în luna iulie faptul că strâmtoarea Ormuz este "fie pentru oricine, fie pentru nimeni", susținând astfel avertismentele emise de președintele iranian Hassan Rouhani  făcute în legătură cu blocarea traficului maritim prin această strâmtoare, prin care este exportat aproximativ 20% din țițeiul produs la nivel mondial.

Strâmtoarea Ormuz este o strâmtoare între Golful Persic, la vest și Golful Oman, la sud-est. Coasta nordică a strâmtorii aparține Iranului, iar coasta sudică Emiratelor Arabe Unite și exclavei Musandam a Omanului.