„În această seară, suntem asigurați de cei 1.991 de delegați necesari pentru câștigarea nominalizării democrate”, a declarat, vineri,  fostul vicepreședinte.

„Mă voi dedica în fiecare zi luptei pentru a vă obține voturile, pentru ca împreună să câștigăm bătălia pentru sufletul țării noastre”.

Declarațiile lui Biden (77 de ani) vin în contextul unor proteste masive care au cuprins teritoriul Statelor Unite, după moartea, la 25 mai, a lui George Floyd, în urma arestării brutale a acestuia de către forțele de poliție.

„Aceasta este o perioadă dificilă în istoria Americii. Iar politica colerică și care seamănă discordie a lui Donald Trump nu este un răspuns”, a scris el pe platforma Medium, după anunțarea trecerii pragului decisiv pentru candidatura sa la Casa Albă.

„Țara necesită un leadership, o conducere clară. Conducere capabilă să ne adune. Un leadership care să ne poată reuni”.

Reacția lui Joe Biden la protestele din orașele americane contrastează cu cea a lui Donald Trump care a amenințat că va trimite armata pentru restabilirea ordinii.

Biden a făcut mai multe declarații, denunțând în mod repetat „rasismul instituțional” și promițând că va ataca acest fenomen în primele sale 100 de zile în funcție, dacă îl va învinge, pe 3 noiembrie, pe președintele republican.

Vicepreședinte timp de opt ani în mandatul lui Barack Obama, Joe Biden este foarte popular în rândul americanilor negri, un electorat cheie pentru orice democrat care speră să câștige alegerile prezidențiale americane.

Dar nu a scăpat de critici pentru pozițiile sale anterioare sau comentariile care au provocat indignare. Cum a fost cel din luna mai, când i-a spus unei gazde radio că nu este „negru” dacă se gândea să voteze pentru Donald Trump. Joe Biden și-a cerut scuze rapid, scrie Boursorama.

„A fost o onoare să concurez alături de unii dintre cei mai talentaţi candidaţi pe care Partidul Democrat i-a avut vreodată şi sunt mândru să spun că intrăm în aceste alegeri generali ca partid unit”, a precizat Biden într-un comunicat, scrie Agerpres.

Un candidat are nevoie de 1.991 delegaţi pentru a-şi asigura nominalizarea. Biden a atins acest prag după ce vineri au venit rezultatele de la alegerile primare din şapte state şi districtul Columbia, care s-au desfăşurat în cursul săptămânii.

Realizarea este totuşi o formalitate, după ce ultimul său contracandidat, senatorul de Vermont Bernie Sanders, a ieşit din cursa pentru învestitura democrată în luna aprilie.

Peste o duzină de state şi-au întârziat scrutinele din alegerile primare ori au schimbat sistemul la unul de votare prin e-mail din cauza preocupărilor pentru sănătatea publică în contextul pandemiei de Covid-19.