Fostul vicepreședinte se afla, miercuri, în fruntea intențiilor de vot ale americanilor pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

Potrivit unui sondaj Reuters-Ipsos, avantajul lui Joe Biden asupra lui Donald trump s-a mărit cu 13 puncte procentuale.

Ceea ce demonstrează dificultățile pe care le întâmpină președintele Donald Trump într-un dublu context: epidemia cu noul coronavirus și mișcările de protest la nivel national după moartea afro-americanului George Floyd, la Minneapolis.

Candidatul Partidului Democrat la Casa Albă se bucură de încrederea a 48% din alegătorii înregistrați, cel mai mare scor de până acum în fața lui Donald Trump, care este creditat cu 35%, potrivit sondajului manționat.

Rezultatele acestui sondaj, desfășurat în perioada 10-16 iunie pe un eșantion de 4.426 de persoane, sunt în concordanță practic cu un sondaj recent al CNN, care-i acordă 14 puncte avans vicepreședintelui lui Barack Obama în intențiile de vot.

Ultimul sondaj Reuters- Ipsos arată că 57% dintre cei chestionați au o părere proastă despre acțiunea prezidențială a lui Donald Trump, o proporție la cel mai mare nivel din noiembrie. Doar 38% exprimă o opinie contrară.

Reculul lui Trump este notabil în aprecierea de către americani a gestionării crizei sanitare cauzată de epidemia cu noul coronavirus. 55% din persoanele interogate o dezaprobă, în timp ce doar 40% sunt de părere contrarie.

Este cel mai mare decalaj de la începutul lunii martie.

Președintele republican este, de asemenea, criticat pentru reacția sa la mișcarea de furie și protest provocată de moartea, 25 mai, a afro-americanului George Floyd în timpul arestării sale de către un polițist alb din Minneapolis.

Aproape două treimi dintre cei chestionați și-au exprimat simpatia pentru manifestanți, scrie Boursorama.

Dar miliardarul îl devansează pe fostul vicepreşedinte democrat în ce priveşte încrederea în gestionarea economiei, pe fondul îngrijorărilor americanilor legate de locurile de muncă, scrie și Agerpres.

Conform sondajului, 43% dintre alegătorii înregistraţi cred că Trump ar fi un mai bun administrator ale economiei decât Biden, în timp ce 38% sunt de părere contrară.

La sondajul Reuters-Ipsos realizat online, pe întreg teritoriul SUA, au răspuns 4.426 de persoane de peste 18 ani, dintre care 2.047 de democraţi şi 1.593 de republicani. Sondajul are un interval de credibilitate de plus/minus 2 puncte procentuale.