Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc fără spectatori străini, din cauza temerilor legate de pandemia de Covid-19, a afirmat marţi presa japoneză, citând responsabili sub acoperirea anonimatului, transmite AFP, preluată de Agerpres .

Guvernul de la Tokyo a decis, conform presei nipone, ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să se desfășoare fără spectatori străini

“S-a stabilit că o decizie referitoare la spectatorii veniţi din străinătate va fi luată la sfârşitul lunii martie”, a declarat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru AFP.

Potrivit agenţiei Kyodo, guvernul de la Tokyo ar fi decis că “nu este posibil” să le permită suporterilor care locuiesc în afara Japoniei să asiste la JO, din cauza “preocupărilor publicului japonez referitoare la coronavirus” şi a “variantelor mai contagioase detectate în numeroase ţări”, mai precizează sursa citată.

Potrivit cotidianului Asahi Shimbun, CIO a cerut Japoniei să facă unele excepţii pentru invitaţii străini legaţi de sponsorii competiţiei. Guvernul japonez examinează această solicitare.

Securitatea va fi ”prioritatea absolută” a Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Securitatea va fi “prioritatea absolută” a Jocurilor, au afirmat organizatorii. Evenimentul, care trebuia să se desfăşoare anul trecut, însă a fost amânat un an din cauza pandemiei, va avea loc în perioada 23 iulie şi 8 august 2021. Aproximativ 900.000 de bilete ar fi fost deja vândute în afara Japoniei.

Organizatorii urmează să se pronunţe, în mod oficial, în această lună, după o reuniune între guvernul japonez, municipalitatea din Tokyo, organizatorii Jocurilor, CIO şi Comitetul Internaţional Paralimpic, potrivit presei japoneze.

Sondajul Yomiuri revelează că 77% dintre chestionați sunt împotriva autorizării spectatorilor străini pentru JO Tokyo

Sondajul, realizat de cotidianul Yomiuri, relevă date zdrobitoare în favoarea măsurii. Doar 18% dintre persoanele chestionate sunt de acord ca spectatorii străini să fie autorizaţi să intre în Japonia pentru JO, în timp ce 77% sunt împotrivă. Presa niponă a anunţat încă de la începutul acestei săptămâni că startul ştafetei flăcării olimpice se va da fără spectatori.

Sondajul comandat de Yomiuri evidenţiază, totodată, faptul că 45% dintre persoanele chestionate sunt în favoarea prezenţei spectatorilor, în general, la Jocurile Olimpice, în timp de 48% se opun.

Preşedinta Tokyo-2020, Seiko Hashimoto, a declarat săptămâna trecută că organizatorii doresc să ia cea mai bună decizie posibilă în privinţa prezenţei spectatorilor în tribune. Ea a mai subliniat că nu se doreşte o derulare a Jocurilor cu porţile închise.

”Tokyo 2020 va fi primul eveniment global care se va desfăşura în timpul pandemiei şi credem că trebuie să servească drept mostră de triumf contra virusului”, a spus Seiko Hashimoto.