Evenimentul Zilei > Justitie > Jaful deceniului. Operațiune spectaculoasă a polițiștilor. A fugit din țară cu 2 miliarde de dolari
Jaful deceniului. Operațiune spectaculoasă a polițiștilor. A fugit din țară cu 2 miliarde de dolari

Jaful deceniului. Operațiune spectaculoasă a polițiștilor. A fugit din țară cu 2 miliarde de dolari

Zeci de persoane au fost arestate în Turcia după colapsul unei platforme de tranzacționare a criptomonedelor.

Vineri, autorităţile au emis mandate de arestare pentru 78 de persoane din cauza presupuselor legături cu o platformă de tranzacţionare a criptomonedelor, al cărei fondator a fugit din ţară cu aproape două miliarde de dolari din activele investitorilor, anunță mass media din Turcia.

Poliţia turcă a arestat aproximativ 62 de suspecţi din opt oraşe, inclusiv în Istanbul, unde are sediul platforma Thodex, iar alţi 16 suspecţi sunt căutaţi în continuare.

După ce miercuri a postat un mesaj în care anunţă că are nevoie de cinci zile pentru a gestiona o investiţie exterioară neprecizată, platforma Thodex şi-a suspendat tranzacţiile. Mass media transmit că Thodex şi-a oprit operaţiunile într-un moment în care deţinea active în valoare de cel puţin două miliarde de dolari provenite de la 391.000 de investitori, iar aceste active au devenit imposibil de recuperat.

Directorul general de la Thodex, Faruk Fatih Ozer, a promis că va rambursa banii investitorilor şi că va reveni în Turcia pentru a apărea în faţa justiţiei, după ce Guvernul a blocat conturile companiei iar poliţia a efectuat o percheziţie la sediul centrul din Istanbul.

Autoritățile din Turcia au dat publicităţii o fotografie a lui Faruk Fatih Ozer în timp ce trece prin controalele de securitate la aeroportul din Istanbul pentru a se deplasa într-un loc care nu a fost dezvăluit dar, potrivit unor surse, Ozer s-ar afla în Albania.

A screen grab made from a CCTV released by Demiroren News Agency on April 22,2021 shows Thodex founder Faruk Fatih Ozer on passport control at Istanbul international airport. Turkish prosecutors on April 22, 2021, opened an investigation after the Istanbul-based founder of a cryptocurrency exchange shut down his site and fled the country with a reported $2 billion in investors’ assets.The Thodex website went dark after posting a mysterious message saying it was suspending trading for five days on April 21, because of an unspecified outside investment.,Image: 607232572, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT „AFP PHOTO /Demiroren News Agency ” – NO MARKETING – NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
ALTERNATIVE CROP, Model Release: no, Credit line: Profimedia

Avocatul investitorilor, Oguz Evren Kilic, a declarat că sute de mii de investitori nu au putut să îşi acceseze portofoliile digitale. ”Am demarat procedurilor legale şi am depus o plângere la procuratură”, a spus avocatul. La rândul său, parchetul a informat că a demarat o anchetă asupra omului de afaceri pentru ”raudă agravată şi înfiinţarea unei organizaţii criminale”.

În încercarea de a-şi proteja economiile pe fondul scăderii valorii lirei turceşti şi al inflaţiei ridicate, unn număr mare de cetăţeni turci s-au îndreptat spre criptomonede. În luna martie, inflaţia în Turcia a fost de 16,2%, de peste trei ori mai mult decât ţinta de 5% a Băncii centrale. În paralel, lira turcească s-a depreciat cu 10% în raport cu dolarul în acest an, continuând o tendinţă care a început în urmă cu opt ani.

Sursa: Agerpres