Evenimentul Zilei > International > Caz incredibil în SUA. Ce s-a întâmplat pe bursa de tranzacționare
Caz incredibil în SUA. Ce s-a întâmplat pe bursa de tranzacționare

Caz incredibil în SUA. Ce s-a întâmplat pe bursa de tranzacționare

Bursa de tranzacționare a titlurilor de valoare din SUA a suferit un „accident” bizar. Mai multe titluri de valoare au fost blocate.

Bursa de tranzacționare din SUA a primit o mare lovitură după ce utilizatorii au părăsit mai multe platforme.

După un incident bizar petrecut vineri, utilizatorii au decis că au fost înșelați de mai multe companii.

Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA (SEC) a anunţat vineri că va analiza acţiunile care ar putea „inhiba nejustificat” tranzacţionarea anumitor titluri de valoare.

Ei au avertizat că monitorizează cu atenţie potenţialele neregularităţi, pe fondul recentei volatilităţi de pe piaţa bursieră americană.

Oficialii SEC au atras atenţia asupra „activităţii de tranzacţionare manipulative” ilegale.

Ei au mai dat asigurări că vor lucra îndeaproape cu alte autorităţi de reglementare pentru a monitoriza situaţia.

Incidentul vine după o săptămână dificilă de tranzacţionare. În timpul ei, o armată de mici investitori s-a luptat cu fondurile speculative de pe Wall Street.

Este vorba despre acţiunile GameStop şi ale altor companii.

Restricții de tranzacționare pe bursa din SUA

Scandalul brokerului Robinhood care a restricționat utilizatorii platformei de la a mai cumpăra titluri de valoare de la anumite companii se adâncește.

Foarte multe persoane și-au retras deja banii și și-au închis conturile de pe platforma Robinhood.

Nimeni nu consideră că ceea ce s-a întâmplat este normal. Din contră! Li se pare o încălcare a drepturilor cetățenilor.

Din primele informații reiese că ar fi vorba de un „pact” făcut între brokeri și fondul de acoperire din spatele companiilor. Acestea din urmă ar fi urmat să încasee o „lovitură financiară” coloaslă în urma tranzacțiilor plasate pe diferitele platforme.

„Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare va analiza cu atenţie acţiunile altor entităţi reglementate care ar putea dezavantaja investitorii sau ar putea inhiba nejustificat capacitatea lor de a tranzacţiona anumite titluri de valoare”, se arată într-un comunicat al SEC, care avertizează că monitorizează volatilitatea de pe piaţă.

Brokerul online Robinhood a plasat săptămâna aceasta restricţii de tranzacţionare controversate asupra anumitor acţiuni, ceea ce a provocat mânia autorităţilor şi verificarea de către reglementatori. Firma a atenuat restricţiile vineri.

„Infrastructura pieţei noastre de bază s-a dovedit rezilientă în această săptămână, când s-au tranzacţionat volume extraordinare. Cu toate acestea volatilitatea extremă a cursului acţiunilor are potenţialul de a expune investitorii la pierderi rapide şi severe, şi de a submina încrederea pieţei”, se mai arată în comunicatul SEC, conform Agerpres.