"Kiwi-ul importat din Italia a fost ‘franțuzit’ în timpul transportului, astfel încât să poată fi vândut la un preț mai mare", a declarat Virginie Beaumeunier, purtătoare de cuvânt a agenției antifraudă DGCCRF, în cadrul unei conferințe de presă.
Este vorba de o fraudă care implică aproximativ 15.000 de tone de kiwi, pe o perioadă de trei ani, iar agenția a declarat că șapte companii au fost acuzate că ar fi obținut un profit total de aproximativ șase milioane de euro (6,8 milioane de dolari).
Oamenii și-au exprimat indignarea pe rețelele de socializare, scandalul fiind denumit ad-hoc KiwiGate, nu în ultimul rând pentru că fructele  originare din Italia sunt tratate cu pesticide care nu sunt permise în Franța.
"Spre deosebire de italieni, noi nu folosim fungicide pentru a le păstra proaspete chiar și câteva luni după recoltare, astfel încât avem pierderi mari. Noi trebuie să ținem produsele în camere frigorifice speciale, ceea ce mărește costurile de producție", a declarat Francois Lafitte, președintele asociației franceze a cultivatorilor de kiwi.
Aproximativ 1.100 de cultivatori din Franța, în principal din sud-vestul țării, produc aproximativ 55.000 de tone pe an, insuficient pentru a satisface nevoia anuală de 80.000 de tone.
Prin urmare, importurile principale vin din Italia, țara vecină care este și cel mai mare producător de fructe de kiwi din lume, precum și din Noua Zeelanda sau Chile în afara sezonului de recoltare.
Kiwi este unul dintre cele mai populare fructe din Franța, iar cele din sud-vestul văii Adour beneficiază de o indicație geografică protejată din partea UE, statut solicitat și de cultivatorii de kiwi din Corsica.