Dificultăți economice majore în Italia. Mai mult de jumătate din cetățeni cred că situația s-a înrăutățit

Dificultăți economice majore în Italia. Mai mult de jumătate din cetățeni cred că situația s-a înrăutățit Situație economică dificilă în Italia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mai mult de jumătate din cetățenii din Italia nu pot ajunge până la sfârșitul lunii fără dificultăți economice majore (57,4%). Datele arată o ușoară îmbunătățire față de 2023.

Situație economică dificilă în Italia

Facturile (33,1%), chiria (45,5%) și plățile ipotecare (32,1%) reprezintă o problemă pentru multe gospodării din Italia.

Raportul Eurispes Italia 2024, prezentat recent la Roma, arată că, pentru a face față cheltuielilor, italienii sunt nevoiți să ceară ajutor familiei de origine (32,1%), sau să recurgă la achiziție în rate (42,7%).

Aproape trei din 10 italieni (28,3%) renunță și la tratament medical, proceduri stomatologice sau controale medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

italia, cetățeni

40,9% dintre cetățeni declară că situația lor economică personală și familială a rămas stabilă în ultimele 12 luni

În general, 35,4% dintre italieni raportează o înrăutățire a stării lor economice. În același timp, doar 14,2% vorbesc despre o îmbunătățire.

Puțin peste unul din patru italieni reușește să economisească (28,3%). 36,8% se bazează pe economii pentru a acoperi cheltuielile.

Majoritatea italienilor (55,5%) consideră că situația economică a țării s-a înrăutățit în ultimul an. Pentru 18,6% dintre ei, situația a rămas stabilă, în timp ce doar un italian din zece (10%) a indicat semne de îmbunătățire.

Întrebați despre viitor, italienii sunt nesiguri. Pentru 33,2%, situația economică italiană va rămâne stabilă în următoarele douăsprezece luni. 31,6% din cetățeni sunt pesimiști, iar 10,8% se așteaptă la o perioadă de creștere economică, relatează ANSA.

Vatican, Italia

Încrederea italienilor în instituțiile publice și private crește din nou

Președintele Republicii, Sergio Mattarell, se bucură de o încredere ridicată în rândul italienilor (60,8% din voturi, +8,6% față de 2023).

Parlamentul înregistrează o ușoară creștere a încrederii (de la 30% în 2023 la 33,6% în 2024), potrivit datelor Eurispes Italia 2024.

36,2% din italieni exprimă consens față de Guvern (36,2%), în timp ce 55,4% arată contrariul.

Majoritatea italienilor spun „nu” reintroducerii Venitului de Cetățenie:

„Vremurile extraordinare la care ne referim de câțiva ani în analizele noastre determină o situație în care incertitudinea și instabilitatea au devenit o normă, capabilă să ne condiționeze orice posibilitate de dezvoltare ulterioară. Italia, continuă el, se află la răscruce în ceea ce privește alegerile culturale, politice și economice de făcut”, a spus președintele Eurispes, Gian Maria Fara.