Evenimentul Zilei > International > Italia a depăşit 100.000 de decese de la începutul pandemiei Covid-19
Italia a depăşit 100.000 de decese de la începutul pandemiei Covid-19

Italia a depăşit 100.000 de decese de la începutul pandemiei Covid-19

O cifră imensă, de parcă ar fi dispărut întreaga populație a unui oraș precum Pescara, Ancona, Cesena, Udine sau Novara.

Cu 318 decese în ultimele 24 de ore, Italia depășește pragul psihologic de 100.000 de decese legate de Covid-19 de la începutul pandemiei.

O cifră imensă, de parcă ar fi dispărut întreaga populație a unui oraș precum Pescara, Ancona, Cesena, Udine sau Novara.

Prima victimă italiană a fost înregistrată la 21 februarie 2020.

Avea 77 de ani, era un pensionar, Adriano Trevisan, care a murit în spitalul Schiavonia, unde era internat de zece zile. Vestea morții sale (și a contagierii unui alt pensionar din același oraș) au șocat pe întreaga regiune.

Datele de astăzi

În Italia s-au înregistrat 13.902 de cazuri noi de coronavirus, la 184.684 de teste efectuate. Rata pozitivității este de 7,52% (stabilă față de ieri când era de 7,6%).

Numărul total al deceselor depășeşte pragul de 100.000 (100.103), în ultimele 24 de ore s-au verificat alte 318 (ieri au fost 207 victime). Regiunea cu cel mai mare număr de decese este Lombardia, cu 28.790, urmată de Emilia-Romagna (10.827) și Veneto (9.980).

Draghi: accelerând vaccinarea, putem vedea o ieşire care nu este atât de îndepărtată

„Pandemia nu a fost încă învinsă, dar putem vedea, odată cu accelerarea planului de vaccinare, o ieșire care nu este atât de îndepărtată „, a declarat premierul Mario Draghi într-un mesaj video la conferința „Către o strategie națională privind egalitatea de gen” .

„Ne confruntăm cu toţii, în aceste zile, cu o nouă înrăutățire a situației de urgență de sănătate. Toată lumea trebuie să-și facă propria parte în limitarea răspândirii virusului. Dar, mai presus de toate, guvernul este cel care trebuie să-și facă partea. Şi trebuie să încerce să facă în fiecare zi din ce în ce mai mult”.

„Vreau să profit de această ocazie pentru a transmite tuturor un adevărat semnal de încredere. Chiar și în noi înșine. Mulțumesc încă o dată cetățenilor pentru disciplina, răbdarea lor infinită, în special celor care suferă și de pe urma consecințelor economice ale pandemiei. Studenții, familiile și profesorii care suportă povara închiderii școlilor – a spus premierul -. Mulțumesc lucrătorilor din sănătate, poliției, forțelor armate, Protecției Civile și multor altor lucrători din prima linie pentru munca lor neîncetată. Sunt exemple de responsabilitate civică și profesională, de cetățenie italiană activă care impun guvernului să-şi înmulțească eforturile Suntem doar la început. Sarcina noastră – și mă refer la toate nivelurile instituționale – este să protejăm viața italienilor prin toate mijloacele și să permitem revenirea la normalitate cât mai curând posibil. Fiecare viață contează. Nu pierdeți niciun moment, tentaţi orice, faceți alegeri atente, dar rapide”.

„În planul de vaccinare, care va fi potenţat semnificativ zilele următoare, vor fi privilegiate cele mai fragile persoane și categorile la risc. Așteptarea propriului rândul la vaccinare este o altă modalitate de a proteja sănătatea concetățenilor noștri mai fragili „.

„Nu este momentul să ne divizăm sau să ne reafirmăm identitățile. Dar este timpul să oferim un răspuns multor oameni care suferă de criza economică, care riscă să-și piardă locurile de muncă, luptând împotriva inegalităților” .

„Nu vreau să promit nimic care să nu fie cu adevărat realizabil. Preocupările mele sunt preocupările dvs. Gândirea mea constantă este îndreptată spre eficientizarea și eficiența acțiunii executivului în protejarea sănătății, sprijinirea celor aflați în dificultate, promovarea redresării economice, accelerarea reformelor „.

„Instrumentele pe care trebuie să le folosim sunt diverse, mă gândesc printre altele la concediul pentru creșterea copilului, mă gândesc la numărul de locuri din grădinițe care sunt sub standardele europene și la distribuția lor teritorială care trebuie să devină mult mai echitabilă decât este astăzi „, a spus Draghi, care, vorbind despre egalitatea de gen subliniază „oportunitatea extraordinară a programului NextGeneration UE de a deveni realitate în acțiunea guvernamentală a guvernului meu. Printre diferitele criterii care vor fi utilizate pentru evaluarea proiectelor Planului Național de Recuperare și Reziliență se va afla și contribuția lor la egalitatea de gen „.

„Într-un singur an, numărul italienilor care trăiesc într-o situație de sărăcie absolută a crescut cu peste un milion, în timp ce alte disparități s-au înrăutățit, în primul rând cele dintre femei și bărbați”, a spus premierul.

„În urmă cu un an, pe 10 martie, Italia s-a închis, devenind pentru prima dată o mare zonă roșie. Un italian din 20 a fost infectat – conform datelor oficiale care, după cum se știe, subestimează răspândirea virusului. Niciodată ne-am fi gândit că un an mai târziu ne-am fi aflat în fața unei situații de urgență similare și că numărul oficial al morților s-ar fi apropiat de pragul teribil al sutei de mii. Avem datoria de a ne implica la maximum pentru a respecta memoria cetățenilor care și-au pierdut viața”, a conchis Draghi.

Traducere: Rador