Israelul a lansat atacuri în apropierea bazelor Rusiei din Siria. Au fost anunțați trei morți și trei răniți

Israelul a lansat atacuri în apropierea bazelor Rusiei din Siria. Au fost anunțați trei morți și trei răniți Sursa foto: Arhiva EVZ

Israelul a vizat ținte iraniene într-o serie de lovituri, duminică, 14 august, în apropierea regiunii natale a președintelui sirian Bashar al Assad. De asemenea, au fost lovituri aproape de principalele baze siriene ale Rusiei de pe coasta Mării Mediterane.

Armata siriană a anunțat că trei militari au fost uciși și trei au fost răniți în două atacuri simultane israeliene la sud de provincia Tartous și un altul asupra capitalei Damasc. Totuși, Siria nu a oferit detalii despre locațiile exacte. Atacurile de la periferia nord-estică a Damascului au vizat avanposturi conduse de gruparea pro-iraniană Hezbollah din Liban.

Un ofițer al armatei siriene din regiunea de coastă Tartous a explicat că o bază iraniană din apropierea satului Abu Afsa, la sud de orașul portuar, a fost vizată. În plus, o stație radar și de apărare aeriană din apropiere a reprezentat una dintre ținte.

Atacurile realizate de Israel

Israelul a organizat sute de atacuri asupra presupuselor ținte iraniene în ultimii ani. Totuși, a încercat în mare parte să nu lovească provinciile de coastă. În acele zone sunt concentrate principalele active militare ale Rusiei. Cele mai recente atacuri fac parte dintr-o escaladare a ceea ce a reprezentat un conflict de intensitate redusă. Scopul a fost să încetinească consolidarea tot mai mare a Iranului în Siria, sunt de părere experții militari israelieni și regionali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacurile au avut loc aproape de singura bază mediteraneană a Marinei ruse din portul Tartous. Aici, sunt andocate nave de război rusești. În același timp, principala bază aeriană a Moscovei, Hmeimim, se află în provincia Latakia din apropiere.

Intervenția Rusiei alături de Iran i-a adus beneficii lui Assad

Zonele de coastă sunt locuite în principal de secta minoritară alawite a lui Assad, care domină nivelurile superioare ale puterii din serviciile de securitate și armată. Forțele Rusiei din Siria ignoră în mod regulat atacurile aeriene israeliene împotriva dislocării și transferurilor de arme suspecte susținute de Iran.

În plus, relațiile instabile s-au amplificat între Israel și Rusia ca urmare a condamnării de către Ierusalim a războiului din Ucraina și la controlul Moscovei asupra unei agenții de emigrare evreiești. Astfel, Israelul a anunțat în luna iunie că avioanele sale militare au fost ținta focului antiaerian rusesc deasupra Siriei în luna mai. Totuși, avioanele și-au ratat ținta. Confruntarea a fost descrisă drept un ”incident unic”.

Siria a acuzat Israelul de organizarea unor atacuri ample asupra principalului aeroport internațional din Damasc în iunie anul trecut. Aceste atacuri au afectat puternic pistele și au dus la sistarea zborurilor timp de câteva săptămâni. Oficialii israelieni din domeniul apărării spun că aeroportul civil a fost utilizat în mod repetat de Iran pentru transportul de arme și miliții, informează Reuters.