Evenimentul Zilei > International > Mișcare surpriză a Rusiei. Copiii islamiștilor ISIS se întorc acasă
Mișcare surpriză a Rusiei. Copiii islamiștilor ISIS se întorc acasă

Mișcare surpriză a Rusiei. Copiii islamiștilor ISIS se întorc acasă

Treizeci de copii ruși ale căror mame se află în închisorile irakiene, fiind acuzate că au fost membre ale Organizației Statului Islamic, au părăsit capitala irakiană Baghdad duminica aceasta pentru a fi repatriați în Rusia.

Părinții copiilor, băieții și fetele cu vârste de la trei la zece ani, se crede că au fost uciși de către forțele de securitate irakiene în timpul războiului Irakului împotriva jihadiștilor ISIS, război care a durat mai mult de 3 ani.

Săptămâna trecută liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat faptul că grupul de copii e așteptat să sosească la Moscova duminica aceasta.

El a declarat că 24 dintre aceștia sunt originari din Republica Daghestan iar alți trei sunt originari din Cecenia.

Conform estimărilor serviciilor de securitate ruse, câteva mii de cetățeni ruși s-au alăturat  ”Califatului” condus de Abu-Bakar al-Baghdadi, califat care se întindea pe teritoriile Siriei și Irakului, mulți dintre aceștia având alături de ei copii și toată familia.

Începând cu anul trecut, aproximativ 100 de femei și copii – care proveneau mai ales din regiunea Caucazului rus, care este preponderent populat de persoane de religie musulmană- au fost repatriați în cadrul unui program sprijinit de Kadîrov.

La mijlocul lunii noiembrie, activista cecenă Kheda Saratova a acuzat serviciul de securitate rus, FSB,  că ar încerca să blocheze repatrierea văduvele și copiilor luptătorilor ruși care s-au alăturat ISIS.

"Potrivit organizației noastre, în Siria și Irak se află mai mult de 2.000 de persoane", a declarat Saratova, care este membru în consiliul lui Kadîrov pentru drepturile omului.

Între timp, duminica aceasta,  premierul irakian Adel Abdel Mahdi a purtat discuții în Bagdad cu Anna Kuznetsova, reprezentantul președintelui rus pentru drepturile copiilor.

În cadrul întâlnirii, Abdel Mahdi a spus că "ar trebui să se facă distincția între problemele umanitare și crimele teroriste", conform unei declarații date publicității de purtătorului de cuvânt al acestuia.

"Acești copii sunt, de asemenea, victime", a declarat acesta.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: