Evenimentul Zilei > International > ISIS atacă în Afganistan în timpul rugăciunilor
ISIS atacă în Afganistan în timpul rugăciunilor

ISIS atacă în Afganistan în timpul rugăciunilor

Mai multe persoane înarmate au atacat, miercuri, un templu hindus sikh în capitala Kabul, unde aproximativ 150 de persoane au venit să se roage. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul.

Oameni înarmați au luat cu asalt un templu al comunității sikh aflat în centrul capitalei Kabul. Forțele de securitate încearcă să reia controlul, în condițiile în care violențele se află în desfășurare, a anunțat ministerul afgan de Interne.

Potrivit organizației americane de supraveghere a mișcărilor extremiste, SITE, organizația teroristă Stat Islamic (ISIS) a revendicat atacul.
„Combatanți ai ISIS desfăşoară în prezent un atac de comando împotriva unui templu sikh”, informează SITE, citând Amaq, organul de propagandă al jihadiştilor.

În atac, cel puțin un copil și-a pierdut viața și alte 15 persoane au fost rănite, potrivit unui prim bilanţ comunicat Wahidullah Mayar, un purtător de cuvânt al ministerului Sănătăţii.

„Către ora locală 7: 45 mai mulți atacatori au intrat într-un templu sikh”, a declarat Tariq Arian, purtător de cuvânt al ministerului de Interne. „Oamenii sunt blocați în clădire și forțele de securitate încearcă să-i salveze”, a adăugat el.

Talibanii au declarat că nu au nici o legătură cu acest atac, potrivit purtătorului de cuvânt Zabihullah Mujahid.

În trecut, atacuri similare au fost revendicate de ISIS, grupare teroristă prezentă în Afganistan din 2015.

ISIS și-a multiplicat atentatele în Kabul, deseori împotriva minorităților religioase.

Acest nou atac intervine într-un moment critic în Afganistan. Țara se confruntă cu o criză politică internă, cu o ofensivă a talibanilor și cu epidemia Covid-19.

La sfârșitul lunii trecute, SUA și talibanii au semnat un acord istoric care prevede retragerea trupelor străine din Afganistan în schimbul unor garanții de pace din partea insurgenților.

În cadrul acestui acord, talibanii s-au angajat să lupte împotriva grupărilor extremiste precum ISIS.