Oficialii de la Moscova au declarat, duminică, că au fost înconjurați de „isterie” în urma zborului reușit al SpaceX către Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Iar Elon Musk a râs atunci când Dmitry Rogozin a făcut o glumă pe seama succesului.

SpaceX a făcut istorie sâmbătă ca fiind prima companie privată din lume care a trimis oamenii pe orbită, ceea ce a dus ca Rusia să-și piardă monopolul călătoriilor în spațiu.

Elon Musk a dat lovitura de graţie șefului programului spațial rusesc Dmitry Rogozin care a spus că Washingtonul ar putea fi într-o zi obligat să „își livreze astronauții către ISS folosind o trambulină”.

Replica lui Elon Musk nu a întârziat

„Trambulina funcționează”, a spus Elon Musk în cadrul unei conferințe de presă alături de administratorul NASA Jim Bridenstine. Cei doi bărbați au râs. „Este o glumă ”, a adăugat Elon Musk.

Rogozin a rămas tăcut în cea mai mare parte a zilei de duminică, dar, până la urmă nu a avut încoto şi i-a felicitat pe cei doi astronauţi de la NASA aflaţi în capsula Crew Dragon.

„Este normal să vă felicit în acest moment pentru lansarea și acostarea cu succes pe ISS. Bravo!”. A tweetat el, continuând: „Vă rugăm să trimiteți sincere salutări lui @elonmusk (mi-a plăcut gluma lui) și echipei @SpaceX. Așteptăm cu nerăbdare cooperarea continuă!”

În 2014, Rogozin, pe atunci viceprim-ministru, s-a amuzat de absența unui program american de zboruri spațiale umane, după ce Washingtonul a anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei, care includeau anumite industrii spațiale.

În timp ce Rusia a salutat Statele Unite şi a mai spus că a fost nedumerită de frenezia dezlănțuită şi de ceea ce mulți au spus că este o nouă eră, în contextul în care Rusia a avut activităţi constante în spaţiu.

Încă o ironie care cu siguranţă va determina SUA să facă pasul cel mai complicat: să ajungă pe Marte. O dorinţă, de altfel, şi a lui Donald Trump pe care şi-a exprimat-o chiar din campania electrorală 2016.

“Nu înțelegem cu adevărat isteria provocată de lansarea cu succes a unei nave spațiale Dragon Crew”, a declarat purtătorul de cuvânt al Roscosmos, Vladimir Ustimenko.

„Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă, s-a întâmplat”, a adăugat el, redând fragmente din discursul de felicitare al lui Trump.

Lansarea cu suscces a SUA și gluma lui Musk au atras pe social media rusă multe comentarii care-l ridiculizează pe Rogozin: “Cum îți place asta, Dmitry Rogozin?” a scris un comentator.